Hett på boendena: Det här gör kommunen

Kommunen har köpt in kylkragar på prov till personalen, för att underlätta för dem i sommarhettan. "Slår det väl ut, kan det bli aktuellt att använda för både personal och brukare".

Verksamhetschef Katarina Dunhage Jakobsson kan inte nog lyfta fram vård- och omsorgspersonalens imponerande arbete i hettan - iklädda skyddsutrustning.

Verksamhetschef Katarina Dunhage Jakobsson kan inte nog lyfta fram vård- och omsorgspersonalens imponerande arbete i hettan - iklädda skyddsutrustning.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2020-06-26 20:00

Det säger Katarina Dunhage Jakobsson, verksamhetschef inom vård och omsorg, som imponeras av det arbete personalen gör nu i hettan.

– De har det otroligt jobbigt i värmen, när de alltid ska bära munskydd eller visir i närheten av brukarna. När de bäddar sängar eller hjälper dem på toaletten ska de dessutom bära plastförkläde och vid misstänkt smitta gäller full mundering med långärmat skydd. 

Efter rekordsommaren 2018 köpte kommunen in ac-aggregat och fläktar. Men så kom coronaviruset och nu ska det inte användas i "vårdnära utrymmen", då det kan öka smittspridningen.

– Vi uppmanar personalen att ta av sig visiren så ofta de kan och inte är i närheten av brukare. Turligt nog har vi fler anställda än behovet så här i coronatider, så de kan ta korta pauser ofta i personalutrymmena, där det även finns bland annat dricka, frukt, isglass och chips för salternas skull.

– Sedan fredagen kan vi också hålla personalutrymmena väl nedkylda, bara hemtjänsten återstår att få ac nästa vecka. 

När Katarina Dunhage Jakobssons hund ratade kylmattan den fått, använde matte den själv i sängen.

– Det gav mig idén att köpa in kylkragar. De ska testas på prov inledningsvis.

Vad gör ni mer för att underlätta för personalen?

– Främst anpassar vi arbetsuppgifterna så långt det är möjligt, skjuter på städ och dusch till senare på dagen, eller till annan svalare dag. Vi gör vad vi kan för att underlätta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!