Hultsfred har många synpunkter på regionens plan

Programmet lämnar en del övrigt att önska. Som exempelvis att vikten av bra förbindelser med Östergötland för kommunerna i norra länet, menar Hultsfreds kommun.

Stångådalsbanans betydelse betonas lite extra när Hultsfreds kommun ger sina synpunkter på regionens trafikförsörjningsplan.

Stångådalsbanans betydelse betonas lite extra när Hultsfreds kommun ger sina synpunkter på regionens trafikförsörjningsplan.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfreds kommun2020-08-27 16:00

Region Kalmar jobbar just nu med att ta fram en ny trafikförsörjningsplan fram till 2029. Kommunerna i länet får chansen att tycka till, och inte minst Hultsfreds kommun presenterar en rad synpunkter.

Hultsfreds kommun pekar, i ett svar på remissen, att det "som vanligt" inte nämns något om vikten för kommunerna i norra länet att ha bra förbindelser med grannlänet i norr. 

– Vi lyfter också fram betydelsen av Stångådalsbanan. Den betyder mycket för oss och är väldigt viktig, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

– Men också en bra bussförbindelse på stråket Västervik - Hultsfred - Målilla - Växjö är viktig för oss, säger Rosander vidare.

Hultsfred efterlyser också en ny resvaneundersökning. Den senaste gjordes enligt tjänstemannaförslaget till svar, redan 2012. Hultsfreds kommun anser att det vore lämpligt att göra en ny undersökning så snart som möjligt efter coronapandemin, för att se hur pass stor påverkan den har haft på resvanorna. Och i vilken mån de nya vanorna kan påverka kollektivtrafiken i framtiden.

Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott saknar också förslag på åtgärder för att öka kollektivtrafikens marknadsandelar. Insatser för att marknadsföra länstrafiken, skolprojekt och annat som kan få fler att välja tåg och buss före bilen.

De här synpunkterna kommer nu att skickas till Region Kalmar, som är huvudman för kollektivtrafiken i länet. Sedan återstår det att se vilket gehör det möter där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!