Hultsfreds Bostäder vill höja hyran 4,95 procent

Hultsfreds Bostäder vill höja hyran med 4,95 procent nästa år. Det placerar bostadsbolaget på listan över de som vill höja hyran mest i landet. "Det finns fog för det", säger ordförande Åke Nilsson (KD).

Årets hyresförhandlingar är igång med besked. Flera av de allmännyttiga bolag som toppar Sverigelistan finns i region Sydost, bland annat Hultsfreds Bostäder som vill höja hyran med 4,95 procent 2022.

Årets hyresförhandlingar är igång med besked. Flera av de allmännyttiga bolag som toppar Sverigelistan finns i region Sydost, bland annat Hultsfreds Bostäder som vill höja hyran med 4,95 procent 2022.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2021-11-01 17:05

Hyresgästföreningen tar med oro emot allmännyttans yrkanden inför hyreshöjningen 2022 och väljer nu att gå ut med en varning.

– Yrkandena som inkommer är högre än någonsin och det är många fler bolag än tidigare som har helt orealistiska yrkanden och förväntningar. Detta trots Hyresgästföreningens vädjan om måttfulla yrkanden inför årets hyresförhandlingar, säger Joel Ahonen, förhandlingsstrateg Hyresgästföreningen region Sydost, i ett pressmeddelande.

Uppgifterna förvånar inte Åke Nilsson.

– Jag ingår i styrelsen för Sveriges Allmännytta, som träffades i Stockholm förra veckan, och där framkom att yrkandena kommer ligga högt i år. Det finns stora behov, inte minst hos oss, säger han.

Flera av de allmännyttiga bolag som toppar Sverigelistan finns i region Sydost. Bland andra Hultsfreds Bostäder, som vill höja hyran med 4,95 procent. Bara tre bolag i regionen ligger högre: Emmaboda Bostads AB, 6,20 procent, VSBO: 5,62 och Gotlandshem: 5,30 procent.

Men, det visar sig nu att det var nära att yrkandet inte stannat vid 4,95 procent.

– Vår hyreskalkyl, som är framräknad och kommer presenteras, ligger på över sju procent utifrån hur kostnader och kostnadsökningarna ser ut, och det underhåll vi tycker att vi behöver ha som ett minimum. Visst man kan resonera kallt, att det är framtidens hyresgäster som får ta det, men vi har det så nära inpå oss, med stora behov, säger Åke Nilsson.

– Men, tillägger han, styrelsen insåg det orimliga i det, det hade känts meningslöst att gå in i förhandlingen med ett sådant yrkande, även om behoven är sådana. 

Även i fjol ville bostadsbolaget höja hyran 4,95 procent. Det accepterades inte av Hyresgästföreningen, utan en oberoende ordförande utsedd av HMK fastställde slutligen höjningen till 1,75 procent.

Vad kan ni göra annorlunda, för att få igenom yrkandet?

– Vi får tala oss varma för behoven och att hyresgästerna är betjänta av att ha ett bolag som orkar göra lite mer än vad vi gör idag.

Vad tror du om förutsättningarna, att lyckas bättre i år?

– Svårt att säga, vi får helt enkelt göra vårt bästa och hoppas att vi möter viss förståelse vid förhandlingen, som inleds den 19 november.

En höjning på 4,95 procent skulle ge en hyreshöjning på 47 kronor per kvadratmeter och år. En trea uppges ligga på 78-80 kvadrat. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!