Ikea Industry permitterar 90 personer

Minskad efterfrågan i världen gör att Ikea Industry i Hultsfred tvingas permittera 90 personer.

90 personer permitteras på deltid från Ikea Industrys Flatlinefabrik i Hultsfred. "DEt är ett resultat av hur världen omkring oss ser ut" säger vd Klas Franzén.

90 personer permitteras på deltid från Ikea Industrys Flatlinefabrik i Hultsfred. "DEt är ett resultat av hur världen omkring oss ser ut" säger vd Klas Franzén.

Foto: Olof Carlson

Hultsfreds kommun2020-04-01 12:00

– Vi har valt en lösning med deltidspermittering, säger vd Klas Franzén, samtliga anställda som jobbar femskift i produktionen kommer att gå ner 40 procent i arbetstid. I nuläget berörs inte dagtidspersonalen. 

Totalt är det 90 personer som berörs av permitteringen på Flatlinefabriken. Eller Paxen, som den kallas i dagligt tal, fabriken där stommarna till Paxgarderoberna tillverkas.

Orsaken till permitteringarna är en minskad efterfrågan på företagets produkter i spåren av det nya coronaviruset. 

Det är dock inte totalstopp i produktionen av Pax-garderober. Tillverkningen kommer att rulla vidare, om än i begränsat tempo. Det blir en minskning av produktionen med 40 procent.

– Den här neddragningen är ett resultat av hur det ser ut i världen omkring oss just nu, säger Klas Franzén. Men vi kommer att följa utvecklingen vecka för vecka.

Det avtalet som företaget nu har tecknat med facken, gäller fram till midsommarveckan, men Klas Franzén hoppas att den här situationen inte ska behöva hålla på så länge.

När det gäller Ikeas andra fabrik i Hultsfred, Spånskivefabriken finns det ännu inget bestämt om några åtgärder.

– Men vi för diskussioner, säger Klas Franzén, men eftersom det rör sig om en processindustri blir det mycket svårare. Så vi har inget besked ännu.

 – Det finns en stor osäkerhet om vad som händer framöver, säger han. Men vi alla önskar att vi ska komma igång igen så fort som möjligt.

Redan på onsdagen trädde permitteringarna i kraft vid Flatlinefabriken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!