Inte aktuellt att stänga skolor i nuläget

I nuläget är det inte aktuellt att stänga skolor och förskolor, men nämnden följer utvecklingen noga och förbereder sig för alla tänkbara scenarion.

Martin Snickars, chef på barn- och utbildningsförvaltningen berättar att det inte är aktuellt att stänga skolor i nuläget. Men man följer utvecklingen och förbereder sig för olika lösningar.

Martin Snickars, chef på barn- och utbildningsförvaltningen berättar att det inte är aktuellt att stänga skolor i nuläget. Men man följer utvecklingen och förbereder sig för olika lösningar.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2020-03-13 13:00

Att följa exemplen från Danmark och Norge och stänga skolor är inte aktuellt som det ser ut nu. Men barn- och utbildningsnämnden i Hultsfred håller ett vakande öga på utvecklingen.

Coronapandemin spelade en central roll vid senaste sammanträdet och ledamöterna gick i genom läget noga.

– Vi förbereder oss för alla tänkbara scenarion, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars, även att stänga skolor om det skulle behövas.

Men ett sådant beslut skulle få stora konsekvenser, det skulle bli rena dominoeffekten. Nämndens ordförande Pär Edgren (M) pekar bland annat på att sjukvårdspersonal skulle kunna få svårt att jobba, om förskolan är stängd. 

– Vi är helt överens om att två veckor, som man planerar i Norge och Danmark inte räcker, säger han. Det skulle i så fall bli resten av terminen. Vilket i en förlängning skulle påverka elevernas möjligheter att komma in på gymnasiet.

– Ett sådant beslut måste också vara nationellt för att fungera, säger vice ordförande Micke Lång (S). Vi är ju inte ensamma i världsrymden.

Nämnden har diskuterat en rad olika åtgärder, som skulle kunna minska barngrupperna och därmed också smittorisken. Det kan handla om allt från skola på kvällstid, till helger. Men det handlar också om att titta på digitala lösningar för undervisning i hemmet. 

Barn- och utbildningsnämnden har också beslutat att ställa in sina utvärderingsdagar, där politiker och personal möts för att följa upp verksamheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!