"Jag väljer att fokusera på det"

Socialdemokraterna backar 1,7 procent i EU-valet lokalt sett, men behåller ändå ställningarna som det största partiet i Hultsfreds kommun. "Jag väljer att fokusera på det, mer än att vi tappat", säger Tomas Söreling, oppositionsråd.

Tomas Söreling tvingas konstatera att S backar lokalt i EU-valet ,med 1,7 procent. "Jag väljer att fokusera på att vi behåller ställningarna som största parti i Hultsfreds kommun."

Tomas Söreling tvingas konstatera att S backar lokalt i EU-valet ,med 1,7 procent. "Jag väljer att fokusera på att vi behåller ställningarna som största parti i Hultsfreds kommun."

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfreds kommun2019-05-27 14:30

Arbetarepartiet Socialdemokraterna fick 1 412 röster i Hultsfreds kommun, av 4 757 giltiga. Det är detsamma som 29,7 procent, 1,7 procent sämre än senaste EU-valet för fem år sedan. Klart störst är man i valdistrikt Ekeberg där man fick 42,5 procent av rösterna. Lägst sympatier har man i Vena, där 20,2 procent röstade på S.

– Det är aldrig bra att tappa, vi har ändå lagt ner ett ganska stort jobb innan valet på att knacka dörr och olika torgaktiviteter. Många har gjort mycket, säger Tomas Söreling. Men jag är ändå glad att vi fortsätter vara det tydligt största partiet i Hultsfreds kommun, att vi behåller den ställningen. Nu får vi fokusera på det ordinarie valet 2022 istället.

Om ni engagerat er hårt i valkampanjen och ändå backar, är det något ni kunde gjort annorlunda?

– Nej, det tror jag inte. Jag kan inte se vad det skulle varit. Jag väljer att inte se på det så, vi vet ju inte vad det inneburit om vi inte lagt ner så mycket tid innan valet.

I Hultsfreds kommun valde 47,1 procent av invånarna att rösta i EU-valet. Det är 6,1 procent fler än året innan. Det är också en sak Tomas Söreling gläds över.

– Även om det ökade från en låg nivå, så går det ändå åt rätt håll. Men – det är fortfarande för få som röstar.

Varför tror du att det är så svårt att motivera väljarna?

– Svårt att säga, men jag måste säga att de samtal vi haft med väljarna inför valet har överlag varit väldigt positiva. Sista helgen exempelvis, då var vi i Målilla och Mörlunda där vi hade mycket bra diskussioner på båda ställena. Det känns positivt.

M 10,7

C 12,3

L 1,5

KD 12,9

S 29,7

V 4,6

MP 5,2

SD 20,5

FI 0,3

PP 0,3

Övr 2,1

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!