Kadaver hittades hos lantbrukare dömd för djurplågeri

Inom loppet av ett par veckor har två lantbrukare i Hultsfreds kommun dömts för djurplågeri. "Det är tragiskt för alla inblandade", säger Folke Pleijert, ordförande i LRF:s kommungrupp.

Flera döda djur hittades på gården när kommunen och länsstyrelsen besökte lantbrukaren.

Flera döda djur hittades på gården när kommunen och länsstyrelsen besökte lantbrukaren.

Foto: Hultsfreds kommun

Hultsfreds kommun2023-03-20 18:00

Den 13 mars dömdes en lantbrukare i kommunen till 50 dagsböter för djurplågeri, vilket Vimmerby Tidning tidigare berättat.

Två veckor tidigare, den 27 februari, dömdes en annan lantbrukare i kommunen för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen.

Han stod åtalad för att ha utsatt minst fem nötkreatur för lidande. Kalmar tingsrätt slog fast att bristande utfodring hade lett till eftersatthet i tillväxt och hull. Djuren hade inte heller hållits rena, vilket lett till utveckling av gödselpansar och gödselbrännor med hudrodnad och pälsbortfall.

Grov oaktsamhet låg bakom djurplågeriet, enligt rätten, som dömde lantbrukaren mot sitt nekande. Straffet blev 100 dagsböter.

Nu står det klart att lantbrukaren kommer att bli åtalsanmäld på nytt. Den 17 februari slog länsstyrelsen larm om felaktig hantering av gårdens kadaver.

"Vi har sett kranier från minst 5 vuxna nöt samt 3 kalvar. Kalvarna var fortfarande intakta och kan inte ha legat där så länge. En av kalvarna hade en öronbricka", skrev länsstyrelsen till kommunen.

När kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektör besökte gården den 1 mars uppgav lantbrukaren att benrester från hemslaktade djur och rester från vilda djur hade lagts i en hög tillsammans med annat avfall.

"Man kunde vid besöket se färska kadaverrester bestående av två nötkreatur och 2-3 får", skriver miljö- och hälsoskyddsinspektör Stina Karlsson i ett föreläggande.

I väntan på borttransport, som ska ske senast den 1 april, föreläggs lantbrukaren att förvara kadaver och delar av djur så att vilda djur inte har tillgång till dem, med tanke på smittrisken.

"Den felaktiga förvaringen och hanteringen av kadaver på platsen kommer att åtalsanmälas till åklagare, för eventuellt vidare utredning, enligt miljöbalken."

Folke Pleijert är ordförande i Hultsfreds kommungrupp inom Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

– Varje sådant här fall är tragiskt på alla plan, både för djuren och människan bakom. Det är sällan något som sker av illvilja, utan olika händelser som ligger bakom varje enskilt fall, säger han.

Folke Pleijert vill inte kommentera de enskilda fallen, men säger sig vara bedrövad av det som har hänt. Inom loppet av två veckor har två lantbrukare i kommunen dömts för djurplågeri.

– Det är givetvis inte bra på något sätt, men det visar också att det finns en kontroll som fungerar.

Den felaktiga hanteringen av kadaver kommer att åtalsanmälas, enligt kommunen.
Den felaktiga hanteringen av kadaver kommer att åtalsanmälas, enligt kommunen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!