Klart för nya supertekniska utbildningar

Intresset för 3D-teknik växer bland företagen. Nu är det klart med nya utbildningar. Additivt teknikcenter har fått klartecken att dra igång.

Joakim Svensson berättar att Additivt teknikcentrum har fått klartecken till tre nya YH-utbildningar som kommer att dra igång i höst.

Joakim Svensson berättar att Additivt teknikcentrum har fått klartecken till tre nya YH-utbildningar som kommer att dra igång i höst.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfreds kommun2020-04-21 14:00

– Det handlar om kortare utbildningar, säger platschefen Joakim Svensson, och vi vänder oss i första hand till företag som vill utveckla sin personal inom 3D-teknik.

De tre utbildningarna handlar om 3D i ett helhetsperspektiv, metallprinting, och Cad-ritning, kurser som genomförs i samarbete med Östsvenska Yrkeshögskolan och Mölk utbildning AB.

 – Vi sökte fyra utbildningar. Vi ville ha en utbildning i ritningsgranskning också. Men den blev inte beviljad, säger Joakim Svensson.

Han är dock inte ledsen för det, tre av fyra är bra utdelning.

Totalt handlar det om 60 nya utbildningsplatser, som Joakim Svensson hoppas man ska kunna fylla. 20 platser på var och en av kurserna. Förhoppningen är att företag i närområdet ska nappa på den här möjligheten att lära sig mer om 3D-tekniken, som kommer att bli allt vanligare i framtiden. 

För att göra det mer attraktivt för företagen, planerar man att ha utbildning en eller två dagar i veckan. 

– Så deltagarna kan jobba som vanligt de andra dagarna, säger Joakim Svensson.

Additivt Teknikcenter i Hultsfred har en av få metallskrivare som används för utbildning. Det, kompletterat med ett antal plastskrivare, gör att man känner sig väl rustade inför den nya utmaningen.

För att få plats med de nya eleverna, och skapa en lugnare lärmiljö, har bygget av lektionssal kommit igång redan. Och vägg i vägg jobbar man för fullt med att montera upp robotar, för att kunna lära ut mer om automation. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!