Kommun kritiserar myndighetens kommunikation om tillsyn

Inspektionen för vård och omsorg ska göra en fördjupad granskning av 91 särskilda boenden. Ett av dessa finns i Hultsfreds kommun. Men kommunen tycker att IVO:s kommunikation varit otydlig.

"Jag hade ett bra samtal med IVO igår och jag tycker att de förstår vår reaktion och förstår att det kan skapa en oro hos oss." säger socialchef Ann-Gret Sillén.

"Jag hade ett bra samtal med IVO igår och jag tycker att de förstår vår reaktion och förstår att det kan skapa en oro hos oss." säger socialchef Ann-Gret Sillén.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2020-07-09 15:30

Hultsfreds kommun ifrågasätter IVO:s kommunikation kring varför boendet valts ut för tillsynen. 

– När jag tittar på den kommuniceringen som görs av IVO så kan jag läsa in att man pratar om 91 kommuner som har mer allvarliga brister än andra, man tittar på 40 som har ganska många dödsfall jämfört med andra på äldreboenden. Vi är inte en av de 40 men det är så man beskriver det. Vi tycker att det blir lite svårt att förstå vad det är som gör att man genomför den här djupgranskningen av vårt boende, säger socialchef Ann-Gret Sillén.

Är det kommunikationen från IVO till er eller det som kommunicerats i media som ni tycker är otydligt?

– Båda delarna. Vi har ju precis som alla kommuner blivit uppringda och vår medicinskt ansvariga sjuksköterska har blivit intervjuad, efter det så fick vi en begäran om att lämna ut journalen för det enda fall vi haft. Men vi tyckte inte att vi fick argument till varför vi granskas. Vi har haft kontakt med IVO efter att vi skickade brevet, så vi förstår hur de tänker men vi tycker att de kunde varit tydligare för att undvika en oro i vår kommun. 

Hon vänder sig inte mot själva granskningen.

– Själva tillsynen är vi helt klart för, det är ju ett lärande, så det är ju inte själva granskningen som vi har kritik emot på något vis. Vi skulle behövt lite hjälp så vi inte får en stor oro i samhället, den är ju ganska stor ändå.

Lennart Pettersson, enhetschef för hälso- och sjukvård sydöst på IVO, förklarar att den fördjupade tillsynen tittar på hur regionerna har lyckats med individuella läkarbedömningar och medicinska insatser på särskilda boenden för äldre. Han menar att tillsynen riktar sig mot regionen snarare än de kommunala boendena.

– Vi har inte granskat hur många döda eller avlidna det finns på ett boende eller vilken smittspridning som har skett, utan vi ska granska vilka förutsättningar har funnits från regionen att göra individuella medicinska bedömningar och hur man har kunnat ge rätt vård på boendet.

Har ni varit tillräckligt tydliga?

– Jag vet att vi skickade ut underrättelse om tillsyn där det framgick att vi ska göra en fördjupad tillsyn på de här boendena. Någonstans på vägen har det blivit missar i informationen och ibland kanske media har tolkat det fel, men ska vi vara självkritiska så kan man väl alltid göra saker bättre, så är det ju.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!