Kommunen: "Vi har ökat andelen legitimerade lärare"

"Vi har ökat andelen legitimerade lärare i både förskolan, grundskolan och grundsärskolan, men det vi behöver göra är att se över så att lärare undervisar i de ämnen som de har utifrån sin legitimation."

Martin Snickars, barn- och utbildningschef i kommunen.

Martin Snickars, barn- och utbildningschef i kommunen.

Foto: Arkiv

Hultsfreds kommun2022-04-06 06:07

Det säger barn- och utbildningschef Martin Snickars i en kommentar till den låga lärarbehörigheten i Hultsfreds kommun. Kommunens egen statistik visar att andelen behöriga lärare har ökat under de senaste åren.

– Vi har också en kompetensfond i kommunen som gör att vi kan erbjuda utbildning på delvis arbetstid för att läsa in behörighet i fler ämnen eller för högre stadier om det saknas.

Enligt Skolverket har andelen behöriga lärare i grundskolan ökat från 48 procent läsåret 2020/21 till 50 procent läsåret 2021/22.

Men på vissa skolor i kommunen har andelen behöriga lärare tvärtom sjunkit. Störst är minskningen på Silverdalens skola, där andelen behöriga lärare har sjunkit från 35 till 24 procent.

– En av lärarna jag hade i Silverdalen flyttade över till Vena skola, säger rektorn Louise Andersson som förklaring till minskningen.

Samtidigt finns flera lärare på skolan som studerar för att bli behöriga, vilket innebär att statistiken snart kommer att förbättras.

Näst lägst lärarbehörighet, 27 procent, har Järnforsens skola. Tredje lägst, 43 procent, har Målilla skola.

Högst lärarbehörighet, 70 procent, har Lindblomsskolan 3. Näst högst, 65 procent, har Emådalsskolan.

Varför är lärarbehörigheten så låg på de mindre skolorna?

– Det är alltid svårare att rekrytera till en ytterskola. Vi försöker ändå hjälpas åt i Hultsfreds kommun och göra reklam för varandra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!