Kommunen vill köpa stationshuset

Hultsfreds kommun vill köpa stationshuset i Hultsfred. Kommunstyrelsen tog på tisdagen ett inriktningsbeslut att köpa den privatägda byggnaden.

En enig kommunstyrelse vill köpa stationshuset i Hultsfred, eftersom man ser en stor utveckligspotential, inte minst för turismen.

En enig kommunstyrelse vill köpa stationshuset i Hultsfred, eftersom man ser en stor utveckligspotential, inte minst för turismen.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfreds kommun2020-01-22 14:00

– Det är ett sätt för oss att stötta samhällsutvecklingen, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). Sedan tidigare tänker vi oss att skapa ett stråk från Mimerparken, genom gågatan och ner till stationsområdet. 

Och genom att köpa stationen och tomten omkring, inklusive det gamla lilla stationshuset får man rådighet över området.

Prislappen för det magnifika stationshuset, som för ett antal år sedan utsågs till Sveriges vackraste, ligger på 1,9 miljoner kronor. 

– Anledningen till att vi vill köpa är dels att fastigheten ligger centralt i Hultsfred, säger Rosander, den här många viktiga funktioner. Med köpet vill vi säkerställa tillgången till väntsal. Den har varit stängd ett tag på grund av problem med skadegörelse. Men vi hoppas det ska bli bättre.

Det är också med tanke på smalspåret och dressinuthyrningen som man vill köpa stationsområdet. Det skulle öppna stora möjligheter för båda och Stationen skulle kunna bli ett litet turistcentrum.

– Sedan hoppas vi naturligtvis på en utveckling av järnvägen, säger Rosander, så att det blir fler resande till Hultsfred.

Stationshuset ger i dag ett positivt driftsnetto. Det finns två lägenheter i huset, dessutom hyr Svenska väntsalar väntsalen.

– Även KLT hyr personalutrymmen i stationshuset, säger Rosander.

Men samtidigt blundar han inte för att det finns ett investeringsbehov i fastigheten.

Ett tillträde som ägare kan bli nu i vår, men affären förutsätter ett klartecken från kommunfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!