Köp av stationshuset öppnar möjligheter

Köpet fick klartecken. Kommunen köper Stationshuset i Hultsfred, i akt och mening att rusta upp både huset och området.

Kommunen köper stationshuset i Hultsfred för 1,9 miljoner kronor. "Det öppnar möjligheter att göra en helhetslösning och skapa något riktigt bra" säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Kommunen köper stationshuset i Hultsfred för 1,9 miljoner kronor. "Det öppnar möjligheter att göra en helhetslösning och skapa något riktigt bra" säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfreds kommun2020-03-05 11:00

– Vi köper stationsområdet för 1,9 miljoner kronor, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Rosander (C), det öppnar möjligheter för oss att skapa en helhetslösning i området. Området är ju en central del i Hultsfred och vi känner att vi behöver ta ett större ansvar.

För pengarna blir kommunen ägare till inte bara det nuvarande stationshuset, utan också det gamla som ligger strax norr om stationen. 

– Det var också en vacker byggnad på sin tid, säger Rosander som sett gamla bilder. Men nu är det ombyggt till oigenkännlighet.

Den första omedelbara effekten av ägarbytet är dock att väntsalen kommer att öppnas igen. Den har varit stängd en period nu på grund av skadegörelse. Men ambitionen är att rusta upp den och hålla öppet igen.

Det finns också en tanke på att skapa en helhetslösning i området, att skapa ett litet turistcentrum kring järnvägsstationen.

– Här finns Smalspåret som en aktör, säger Rosander och vi hoppas hitta en bra lösning även för dressinuthyrningen. Nu har vi möjlighet att göra något riktigt bra här.

Det finns ett renoveringsbehov för både det nya och det gamla stationshuset. Men det är inget som avskräcker. Eftersom husen är kulturklassade finns det goda möjligheter att få halva kostnaden i bidrag från länsstyrelsen.

Dessutom finns två lägenheter att hyra ut, en cafélokal och väntsalen är uthyrd till bolaget Svenska Väntsalar AB.

Kommunen träder till som ägare första maj i år, enligt kontraktet som fått godkänt i kommunstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!