Körners håller hjulen rullande

Hultsfredsföretaget Körners Mekaniska har fått en order. De ska tillverka delar till maskiner som tillverkar munskydd i USA.

Robin och Henrik Körner berättar att företaget fått en order från USA om delar till en maskin som ska tillverka munskydd.

Robin och Henrik Körner berättar att företaget fått en order från USA om delar till en maskin som ska tillverka munskydd.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfreds kommun2020-04-03 06:00

Företaget har fått en order på delar till tio häftmaskiner. 

– Det är själva hjärtat i maskinen, häfthjulet, som vi ska tillverka, säger Robin Körner, som driver företaget tillsammans med Henrik Körner. Vi ska göra tio häfthjul och tio cylindrar.

Men det är bråttom. Deadline för den här tillverkningen är satt till 5 maj, och då ska delarna vara på plats i USA.

– Det är ganska tidskrävande delar att tillverka, säger Robin Körner, så jag tror det kommer att bli en del extratimmar framöver. Det är jätteviktigt att vi får delarna på plats i tid, de vill komma igång så fort som möjligt med tillverkningen.

Men farten, och den korta framförhållningen är inget som skrämmer.

– Snabba grejer är vår vardag, säger Robin Körner, vi har en bred och flexibel maskinpark och självgående personal som ställer upp.

Kunden i USA tillverkar häftmaskiner av olika slag, bland annat för tidningsvärlden. Det är oftast maskiner som slår två klamrar i taget. Men man gör också maskiner med en klammer. Som de som ska byggas nu, för att möta efterfrågan på munskydd.

– De här maskinerna ska användas för att häfta fast gummibandet, säger Robin Körner.

Från början var det meningen att Körners skulle ha byggt och monterat fyra kompletta maskiner och skickat iväg över Atlanten

– Men eftersom läget är som det är, och att det måste gå snabbt blev det så att vi gör de här detaljerna medan företaget i USA sätter ihop maskinerna, säger Robin Körner.

Redan 2009 fick företaget order från den amerikanska kunden. Då handlade det om fyra maskiner av samma slag. Och då liksom nu bottnade behovet i en pandemi. Fast då var det svininfluensan det handlade om. 

Men samarbetet med det amerikanska företaget går längre tillbaka än så. 

– Det är en gammal kund till oss sedan 15-20 år tillbaka, säger Robin Körner.

På det hela taget har företaget bra beläggning just nu. Orderingången är god och jobbet flyter på. 

– I alla fall än så länge, säger Henrik Körner. Vi följer utvecklingen noga. Men om det ser ut har vi inga tankar på att permittera någon. Vi har heller ingen alarmerande sjukfrånvaro. Den är ungefär som den brukar vara.

Men visst finns det orosmoln vid horisonten. Ett av dem är om skolorna stänger.

– Då kanske många måste stanna hemma och ta hand om barnen, säger Robin Körner.

Än så länge har företaget också lyckats få fram material som behövs för tillverkningen.

Men även i övrigt är det full snurr i verkstaden. Någon direkt nedgång har inte märkts ännu i alla fall.
Men även i övrigt är det full snurr i verkstaden. Någon direkt nedgång har inte märkts ännu i alla fall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!