– Det tål att upprepas gång på gång, säger Henning Hägemann Schencke, en av SO-lärarna som planerat måndagen den 27 januari.
Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det med andra ord 75 år sedan och skolan har i många år uppmärksammat dagen. I år med filmvisning och diskussioner.
– Jag växte upp med att man aldrig får glömma, säger Henning Hägemann Schencke och berättar om sin allra första skoldag i Östtyskland som inleddes med orden "Aldrig igen".
Skulle du säga att det är ännu viktigare att uppmärksamma Förintelsen i dag?
– Ja, det finns tendenser i samhället i dag som gör att det är viktigare. Det finns mycket hat, alla människor känner sig inte trygga. Vittnena, de överlevande, försvinner ju tyvärr så småningom, då finns inga förstahandsberättare och då är det ännu viktigare att vara kritisk, att skolan uppmärksammar och förklarar vad som hänt om och om igen. För alla människors rättigheter.
Ser ni några direkta effekter av en sådan här dag?
– Ja, det finns många elever som blir eftertänksamma, som man ser funderar över saker och ting. Det känns bra som lärare att se att vi nått fram.
Bayan Ali, Amr Kholi och Albin Wittlock i 9D uppskattar att skolan uppmärksammar dagen.
– Vi lever i en värld med mycket oroligheter och det är fullt möjligt att det händer igen. Därför är det jättebra och viktigt att skolan tar upp Förintelsen, så det inte glöms bort, säger Amr Kholi.