Kritik mot kommunen för felaktig utredning

Justitieombudsmannen anser att den utredning som gjordes i samband med att ett barn omplacerades 2017 var otillräcklig.

Per-Inge Pettersson, ordförande i socialnömnden tar till sig av kritiken.

Per-Inge Pettersson, ordförande i socialnömnden tar till sig av kritiken.

Foto: Olof Carlson

Hultsfreds kommun2019-09-05 21:00

Barnet, som beviljats insatser enligt LSS i form av en stödfamilj omplacerades till ett jourhem, sedan man ansett att stödfamiljen inte var lämplig för barnets speciella behov.

Barnets pappa var kritisk mot hur socialförvaltningen hanterat ärendet, och gjorde en anmälan till justitieombudsmannen, där han förde fram att det aldrig upprättats någon individuell plan för insatsen. 

När JO efter anmälan vände sig till socialförvaltningen för att kräva ett svar, fick man beskedet att den utredning som gjordes i samband med omplaceringen utgick från en äldre utredning av familjen som gjorts gällande placering av ensamkommande flyktingbarn.

JO riktar nu kritik mot hur den här omplaceringen har skötts, framförallt att barnet, och barnets pappa inte fick något erbjudande om en individuell handlingsplan.

Även socialnämnden får en kraftfull släng av sleven. JO riktar kritik mot nämnden, som vid omplaceringen utgick från en äldre familjehemsutredning, som var inriktad mot att ta emot ensamkommande flyktingbarn och som inte tog hänsyn till det aktuella barnets särskilda behov. JO anser att det borde säkerställts i utredningen att barnets särskilda behov kunde tillgodoses.

Socialnämndens ordförande, Per-Inge Pettersson (C) har ännu inte tagit del av JO:s utlåtande.

 – Det har inte kommit till kommunen ännu, säger han, så jag har inte kunnat läsa vad JO skriver. Jag behöver veta mer för att kunna kommentera kritiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!