Mannen, som är hemmahörande i Hultsfreds kommun, hade en lång lista på förfallna skulder och enligt beslaget uppgick de till drygt 107 000 kronor.
Utmätningen hos mannen gjordes efter ett beslut hos Kronofogdens specialindrivningsenhet.
Ingripandet är en del i en myndighetsgemensam satsning mot grov och organiserad brottslighet, där bland andra polisen, tullen och kronofogdemyndigheten ingår.
– Vi har ett telefonnummer, riksjouren, dit de andra kan höra av sig, säger Max Wallenberg, presstalesman hos Kronofogdemyndigheten.
Dit kan polisen och tullen vända sig dygnet runt för att tipsa om utmätningsbara tillgångar som påträffats hos personer i samband med till exempel gripanden, husrannsakningar och andra tillslag.
Kronofogden gör ingen bedömning av om personen ifråga är kriminell utan kontrollerar bara om personen har obetalda skulder som skall utmätas.
Den här riksjouren har funnits sedan 2009 och den har visat sig vara ett effektivt vapen i kampen mot brottsligheten.
– Den hjälper oss att driva in skulder, säger Max Wallenberg. Många gånger handlar det om skadestånd till brottsoffer, om uteblivna undershållsbetalningar och liknande. På det viset kan många brottsoffer få sina pengar.
– Samtidigt får vi bort pengar som kanske skulle finansiera annan brottslighet, fortsätter han.
Regelverket i Sverige säger det är Kronofogdemyndigheten som kan göra utmätningar. Polis och tull har inte den befogenheten. Men, genom riksjouren kan de få ett telefonbeslut och tipsa om var det finns tillgångar att hämta hos skuldsatta brottslingar.
En viktig del i det här arbetet är att göra det obekvämt och olönsamt att vara brottsling, att det i sin tur ska minska lockelsen bland unga att söka sig till de här miljöerna, där lyxbilar, guldklockor och andra statussymboler är vanligt förekommande. Värdesaker som fogden gärna tar om det finns skulder att täcka.
– Det är en signal från samhället att det inte lönar sig att vara kriminell, säger Max Wallenberg.
Han betonar dock att den här specialavdelningen är en liten del av myndighetens arbete. I de flesta fallen handlar det om vanliga människor som råkat ut för någon livskris av något slag.
– Det kan vara en skilsmässa, eller någon som blivit av med jobbet och det gör att man inte klarar sina räkningar, säger Wallenberg. Det är ofta en tragisk bakgrund.