Kvinnojouren firade 30 år: "Lång väg att gå"

Hultsfred Vimmerby Kvinnojour firade 30 år under lördagen med tårta och föreläsning. "Det är ett jubileum man helst inte skulle vilja ha."

De aktiva inom Hultsfred Vimmerbys kvinnojour. Övre raden från vänster: Christel Rüdiger Karlsson, Catarina Ekström, Birgitta Sävetun, Anette Linde, Elisabeth Lång, Elaine Sanches.
Nedre raden: Britt-Louise Elmér Storm.

De aktiva inom Hultsfred Vimmerbys kvinnojour. Övre raden från vänster: Christel Rüdiger Karlsson, Catarina Ekström, Birgitta Sävetun, Anette Linde, Elisabeth Lång, Elaine Sanches. Nedre raden: Britt-Louise Elmér Storm.

Foto: Sofie Olsson

Hultsfreds kommun2020-03-01 08:00

Det säger Birgitta Sävetun, sekreterare för Kvinnojouren. 

– Vi skulle lägga av efter 10 år, fyller Christel Rüdiger Karlsson i. 

Hon har varit med i Kvinnojouren sedan starten för trettio år sedan. Birgitta Sävetun har varit aktiv i drygt tio år. 

– Vi är en fin grupp som jobbar bra tillsammans, fortsätter Birgitta Sävetun. 

– Det är bra så länge vi ha folk som vill vara med och är engagerade. En del säger att Kvinnojouren är livets universitet, man lär sig mycket, säger Christel Rüdiger Karlsson. 

Har det skett några stora förändringar under åren ni jobbat?

– Nej, jag tycker inte det. Det är samma problem fortfarande. Men bostadsproblemen har blivit större för kvinnor. Det är svårt att hitta bostäder, det är kö överallt, säger Birgitta Sävetun. 

– Vi har fått en massa nya lagar under de här åren, kvinnofrid, besöksförbud. Det är bra att vi har lagar, men de fungerar inte, säger Christel Rüdiger Karlsson. 

Hur ser det ut om 30 år?

– Det är en lång väg att gå och jag tror inte vi har kommit så långt då heller, säger Christel Rüdiger Karlsson. 

Ett 20-tal personer närvarade på firandet.

– Vi hade hoppats på 50-60 personer. Jag tycker vi har gjort vad vi kunnat för att bjuda in men det är svårt att nå folk, säger Rüdiger Karlsson.

I sista stund hade flera av dagens planerade föreläsare fått ställa in. En som var på plats var Paulina Bengtsson från Novahuset, som höll ett föredrag om sexuellt våld.

Paulina Bengtsson, grundare och samordnare på Novahuset, jobbar förebyggande mot sexuellt våld och ger stöd genom Novahuset.
Paulina Bengtsson, grundare och samordnare på Novahuset, jobbar förebyggande mot sexuellt våld och ger stöd genom Novahuset.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!