Läge att kontrollera radonhalten

För den som vill kontrollera om bostaden har höga halter av radon är perioden mellan oktober och april bäst lämpad att göra det.

Vill man kontrollera radonhalten i sitt hem är hösten och vintern den bästa tiden att göra det.

Vill man kontrollera radonhalten i sitt hem är hösten och vintern den bästa tiden att göra det.

Foto: Anders Liljestrand

Hultsfreds kommun2019-10-05 14:00

Radon är en radioaktiv gas som kan skada våra lungor och i värsta fall orsaka lungcancer. Att göra en mätning är det enda sättet att upptäcka radon eftersom radon varken syns eller luktar.

För invånare i Hultsfreds kommun som vill kontrollera sin bostad har miljö- och byggnadsförvaltningen nyligen gått ut med information om hur man går till väga.

– Vi har mätutrustning som man kan låna mot en avgift. Det är dosor som ska placeras ut i minst två rum och minst en på varje våningsplan i hemmet och mäta i helst tre månader. Höst och vinter är den bästa årstiden att göra det för under den tiden är värdena som högst, säger Sven Af Ekenstam på miljö- och byggnadsförvaltningen på Hultsfreds kommun.

Vilka faktorer påverkar risken för en hög radonhalt?

– Markförhållanden är en faktor. Hur genomsläpplig marken är för radongas skiljer en del mellan om huset står på lerjord eller grus och sand. Sedan kan typen av byggnad och vilka material som använts också påverka, säger Sven Af Ekenstam.

Vad händer om man har för höga radonvärden i hemmet?

– Då kan man behöva sanera och vidta olika åtgärder för att sänka värdet. Kostnaden för detta kan man ansöka om bidrag till från Boverket och Länsstyrelsen. Radonbidraget täcker 50 procent av saneringskostnaden upp till 25 000 kronor, säger Sven Af Ekenstam som märkt av ett intresse för tjänsten.

– Det är bra att många är intresserade av den här tjänsten och ser till att kontrollen blir gjord, säger Sven Af Ekenstam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!