Lågt vatten i Hulingen väcker frågor

Det är ovanligt lite vatten i sjön Hulingen just nu. Många Hultsfredsbor undrar vad som är på gång. Men förklaringen är enkel.

Det är väldigt lite vatten i sjön Hulingen just nu. Det beror på att det knappast är någon tillrinning, det kommer lite vatten uppströms i Silverån. Men grågässen verkar uppskatta situationen.

Det är väldigt lite vatten i sjön Hulingen just nu. Det beror på att det knappast är någon tillrinning, det kommer lite vatten uppströms i Silverån. Men grågässen verkar uppskatta situationen.

Foto: Olof Carlson

Hultsfreds kommun2019-09-12 14:00

 – Det är väldigt lite vatten i naturen just nu, säger Ilam Leshem som ansvarar för vattenregleringen på Emåförbundet.

För samtidigt som växtligheten tar upp det mesta av det regn som kommer, så påverkar också låga grundvattennivåer hur det ser ut i vattendragen.

 –  Det mesta av tillrinningen som finns är grundvatten, säger Ilam Leshem. Det lilla regn som kommit skapar knappast någon tillrinnng.

Vattenståndet i sjön Hulingen i början av veckan enligt Emåförbundets hemsida 95,8 meter över havet. Det betyder att det finns en marginal till vattendomens lägsta nivå på 94,91.

 – Det är just ingen tillrinning uppfrån Mariannelundshållet, säger Ilam Leshem, men vi försöker hushålla med vattnet så gott det går. Vi vet att det finns olika intressen att ta hänsyn till. Och det försöker vi med.

Han pekar på att det även under ett normalår är en utmaning att göra alla nöjda, och nu när läget är som det är, blir det ännu svårare.

Vattnet är lågt i sjön Hulingen. Sandstranden vid badplatsen är bra mycket större än normalt, och ute i sjön dyker sandbankarna upp- Inte minst kring Silveråns utlopp i sjön och i takt med att sjön krymper översvämmas i stället sociala medier med frågor om varför det är så här.

–  Men även om sommaren i år inte varit lika torr som förra året, så är grundvattennivåerna fortsatt låga, säger Ilam Leshem, som hoppas på att det ska bli en bra vinter. Ur grundvattensynpunkt. För det är på vintern grundvattnet återställs.

Sandstränderna breder ut sig i samma takt som vattenståndet  sjunger. I stället översvämmas sociala medier av frågor...
Sandstränderna breder ut sig i samma takt som vattenståndet sjunger. I stället översvämmas sociala medier av frågor...
Karta: Hulingen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!