Länsstyrelsen omprövar inte vattendomen

"Men vi kommer inte att överklaga beslutet" säger Olof Segerhjelm i fiskeklubben Kroken, eftersom domen kommer att omprövas 2026.

Strandlinjen har dragit sig tillbaka flera meter i den grunda sjön. Olof Segerhjelm oroar sig bland annat för hur det gått för musslorna som levde här.

Strandlinjen har dragit sig tillbaka flera meter i den grunda sjön. Olof Segerhjelm oroar sig bland annat för hur det gått för musslorna som levde här.

Foto: Privat

Hultsfreds kommun2019-10-22 22:00

Bakgrunden till fiskeklubbens protest är att det är väldigt lite vatten i sjön. Vilket i sin tur ställer till problem för klubbens verksamhet. Bland annat tappar man inkomster på båthyran, när hyrbåten ligger på landbacken.

Klubben skrev i september till länsstyrelsen för att få till en omprövning av vattendomen i sjön, med bland annat en höjning av sänkningsgränsen. Klubben anser att tappning av sjön måste minskas, för att vattennivån i Hulingen ska öka med 20 centimeter.

–  Det skulle göra stor skillnad för oss, säger Olof Segerhjelm. 

Det låga vattenståndet i sjön gör att strandlinjerna dragit sig tillbaka flera meter på sina håll, något som oroar Segerhjelm. 

– Ett provfiske i sjön som gjordes 2015 av Emåförbundet, visar att det finns en rödlistad musselart i sjön, säger han, och vad händer med den nu när delar av sjöbotten är blottad? Och många fiskarter har blivit av med sina gömställen.

Men länsstyrelsen har tittat igenom ärendet och ser ingen anledning att ändra i vattendomen i nuläget. För även om vattnet är lågt i Hulingen, är det fortfarande en marginal på 60 centimeter till vattendomens nedre gräns.

"Utifrån det som framkommit i ärendet anser länsstyrelsen att det inte är motiverat att ansöka om omprövning av vattendomen för sjön Hulingen" skriver länsstyrelsen i ett svar till fiskeklubben.

Sjön Hulingen ingår i Emån avrinningsområde och det planeras en omprövning till moderna villkor i vattendomen till 2016.

Karta: Hulingen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!