Låt gräset växa - för binas skull

Länsstyrelsen i Kalmar vill skapa bättre förhållanden för pollinerarna. Länet har, tillsammans med sex andra län fått elva miljoner kronor av Naturvårdsverket.

Bin är viktiga. De bidrar mycket i vår välfärd, säger Martin Unell, chef på länsstyrelsens naturvårdsenhet som gläds åt möjligheten att hjälpa bina till bättre arbetsvillkor.

Bin är viktiga. De bidrar mycket i vår välfärd, säger Martin Unell, chef på länsstyrelsens naturvårdsenhet som gläds åt möjligheten att hjälpa bina till bättre arbetsvillkor.

Foto: Länsstyrelsen

Hultsfreds kommun2020-04-12 09:00

Pengarna kommer att användas för att sjösätta ett åtgärdspaket för att skapa boplatser och mat till bina. Till exempel röja mark, skapa blottad sand och att återinföra bete. Dessutom planeras en utplantering av växter som är rika på nektar och pollen.

Samtidigt vill länsstyrelsen ha hjälp av invånarna. På ett så enkelt sätt som att vänta med att klippa gräset därhemma.

– Gräsmattor, åker och vägrenar som kan slås senare på säsongen och om det får bli blommor och örter finns det mer mat för pollinerarna, säger Martin Unell, chef för naturskyddsenheten på länsstyrelsen i Kalmar.

Han gläds åt satsningen på pollinatörerna.

– Det är en grupp arter som bidrar mycket till vår välfärd, säger han. De vilda pollinatörerna, humlor, fjärilar och bin ger oss frukt, bär och många grödor. Men de har haft ett hårt liv de senaste åren. Klimatförändringar och torka har slagit hårt mot de här arterna och populationer slås ut eller minskar när betesmarker växer igen.

För att hjälpa de här olika arterna har länsstyrelsen tagit fram en plan. Det handlar om att förbättra deras livsmiljöer, men också om att sprida kunskap.

– Som konsument kan alla göra skillnad genom att köpa svenskt kött från djur som betar naturbetesmarker, säger Unell. Men man kan också bygga bihotell eller fjärilsrestauranger hemma i trädgården. Det är också viktigt att odla nektarrika växter i trädgården. Mer död ved, stenmurar och blottad sand är bra att övervintra på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!