Lätt att trilla i genusfällorna

Istället för två möjligheter vill Kristina Henkel att vi ska ge våra barn 100 olika. Verktygen för att lyckas skickade hon med.

"Säg stopp", sa Kristina Henkel under föreläsningen och gav tre tips på hur man sätter gränser: sätt ord på det som händer, berätta hur du känner och  säg hur du vill att det ska vara.

"Säg stopp", sa Kristina Henkel under föreläsningen och gav tre tips på hur man sätter gränser: sätt ord på det som händer, berätta hur du känner och säg hur du vill att det ska vara.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2019-09-20 10:29

På torsdagskvällen hade biblioteket i Hultsfred bjudit in Kristina Henkel från Olika förlag till en föreläsning om jämställdhet. I praktiken. Den var öppen för den breda allmänheten, men pedagoger var speciellt inbjudna och flera från olika behandlingsteam på förskolor och skolor hade anammat inbjudan och ville räta ut en rad frågetecken.

Under kvällen diskuterades exempelvis i vilka situationer barn bemöts ojämställt och hur det påverkar barns självkänsla och utveckling? Men också hur man gör för att jämställdhet blir en del av vardagen.

– När vi möter tjejer och killar lika, då som först har vi ett jämställt samhälle, sa Kristina Henkel, som skrivit boken "Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2", som handlar om genusfällor som finns typ överallt bland leksaker och kläder, känslor och vänskap. 

En bok hon skrivit tillsammans med Marie Tomicic och som föreläsningen byggde på. Bibliotekarie Maria Tunek tycker jämställdhet är en jätteviktig fråga som behöver diskuteras hela tiden.

– Jämställdhet är ingenting som vi kan ta för givet och det är en del av demokratifrågan. Lika väl som att alla ska kunna läsa och skriva så ska vi behandla varandra lika. Det är normer som styr och vi måste bli medvetna om dem.

Varför diskutera ämnet på just biblioteket?

– Vi vill att alla ska veta att vi har böcker som kan hjälpa oss allihop, vare sig man är pedagog, förälder, mor- eller farförälder, att diskutera frågan nyttigt och lustfyllt.

Bibliotekarie Maria Tunek gav tips på tre av många barnböcker som sätter fokus på jämställdhet.
Bibliotekarie Maria Tunek gav tips på tre av många barnböcker som sätter fokus på jämställdhet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!