Livemusik sprider glädje i isoleringen

Musiken är tänkt som ett lyckopiller till de som isoleras av coronaviruset. "Vi hoppas folk ska få lite glädje, kunna glömma bort det mörka för en stund och tänker att det finns en framtid".

Thage Karlsson och May Törnvall i Mörlunda uppskattade initiativet och tog genast plats på balkongerna för lite spontan musikunderhållning som ger en paus i ensamheten.

Thage Karlsson och May Törnvall i Mörlunda uppskattade initiativet och tog genast plats på balkongerna för lite spontan musikunderhållning som ger en paus i ensamheten.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2020-04-25 18:00

Det säger evenemangskoordinator Emil Elofsson, vars mamma egentligen är upprinnelsen till idén.

– Hon sitter hemma isolerad så när hon fyllde år gjorde vi en överraskningsspelning i trädgården med Bert Olausson och Kenneth "Kenna" Rosén. Hon sa det var den bästa födelsedagen någonsin och jag tänkte att fler borde få ta del av det.

Resultatet blev ett tre veckor långt projekt med 50 livespelningar utanför hyreshus, på 25 platser, på alla orter i kommunen. 

Det är bara för människorna att öppna ett fönster eller stiga ut på balkongen för att ta del av spontanmusik.

– Det är en lite mörk tid nu och folk ska hålla sig inne, så vi hoppas sprida lite positivitet, säger Elofsson, vars idé snabbt fick gehör i evenemangsgruppen på kultur och fritid.

undefined
Spontant och glatt var Bert Olausson och Kenneth "Kenna" Roséns ledord. "Trevligt att kunna göra en insats, i dessa tider. Musik är ju ett universalspråk", sa Bert Olausson.

Thage Karlsson satt ensam i sin lägenhet i Mörlunda och tittade på "Den stora älgvandringen" på tv, när han fick höra musik utanför. Tonerna lockade snabbt ut Thage Karlsson på balkongen och en våning upp May Törnvall. 

På gräsmattan utanför hade musikerna Bert och "Kenna" plockat fram sina instrument för en spontan liveunderhållning. 

– Det var jättebra. Jag skulle gärna önska att de kommer fler gånger, säger Thage och hyllar initiativet. Det var ett uppskattat och fint avbrott vardagen.

Vid nästa hyreshus tog Anita Larsson plats i trädgårdsmöbeln.

– Det här tyckte jag om, nu går eftermiddagen lite fortare, sa hon.

undefined
Anita Larsson blev lite snopen, när hon såg musikerna plocka upp sina instrument utanför hyreshuset där hon bor. "Det här tyckte jag om, nu går eftermiddagen lite fortare", sa hon.

Filip Olvenius har gett sig ut på "turné" i Hultsfred, med sex spontanspelningar på olika adresser. För varje låt letade sig allt fler på Lindvägen ut för att lyssna på låtarna, som till stor del handlade om kärlek.

– Det är viktigt att ta fram i sådana här tider, säger han. Det är inte alla som har någon att dela kärlek med, men då kanske jag kommer här och ger dem lite kärlek. Så det känns fint.

undefined
På Lindvägen i Hultsfred passade Kerstin Nyström på att lyssna på Filip Olvenius. "Jag tycker om musik, så det här var mycket uppskattat", sa hon.

Eva Bojner Horwits är professor i musik och hälsa vid KMH, med ett särskilt intresse för vad musik gör med oss människor.

– När musik framförs, särskilt på det här sättet levande, överrumplar det på ett sätt som öppnar upp djupare delar av hjärnan, så att vi kan komma i kontakt med lugnande minnen, säger hon och förtydligar:

– Vi ser att musik kan dämpa stressreaktioner och öka oxytocinet som gör oss lugnare och bidrar till att vi bättre kan hantera den isolerande situationen. Så det är ett utmärkt initiativ måste jag säga.

Filip Olvenius nappade direkt på idén, att bli en av musikerna som piggar upp och sprider glädje så här i coronatider.
Filip Olvenius nappade direkt på idén, att bli en av musikerna som piggar upp och sprider glädje så här i coronatider.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!