Sedan den 1 januari 2024 är det lagkrav på insamling av matavfall. Hultsfreds kommun har infört en lösning för insamling av fast matavfall, vilket de flesta hushåll nu har tillgång till.
Däremot finns ännu ingen lösning för flytande matavfall, vilket innebär att livsmedelsbutikerna fortfarande slänger mejeriprodukter i restavfallet.
Till exempel slänger Coops butik i Hultsfred i snitt 80 liter flytande matavfall, det vill säga mejeriprodukter, per månad. Det framgår av en dispensansökan som konsumentföreningen Coop Oskarshamn med omnejd lämnat in till kommunen.
Coop i Målilla slänger cirka 40 liter mejeriprodukter i månaden, Coop i Virserum slänger cirka 50 liter och Coop i Vimmerby slänger cirka 80 liter.
Med andra ord slängs totalt omkring 250 liter mejeriprodukter varje månad i de fyra butikerna.
Hur ser ni på att kommunen inte kan samla in flytande matavfall?
– Vi rättar oss efter de regler som kommunen sätter, säger Stiv Sevedstam, ekonomichef på Coop Oskarshamn med omnejd.
Hur känns det att behöva slänga mejeriprodukter i restavfallet?
– Vi känner att vi gör vad vi kan göra. Vi jobbar väldigt aktivt med att minska svinnet redan innan det blir ett avfall. Vi prissänker varor som närmar sig bäst före-datum och samarbetar med appen ”Too good to go” för att ytterligare få ner svinnet. Det avfallet som våra butiker producerar slänger vi på bästa möjliga sätt.
Enligt Coops dispensansökningar är butikerna redo att sortera ut det flytande matavfallet så snart som kommunen tagit fram en lösning för insamlingen. Men det kan dröja.
Kommunen har i sin tur sökt och fått dispens av Naturvårdsverket för insamling av matavfall.
– Vi och nästan alla andra kommuner i Sverige valde att söka dispens för insamlingen av matavfallet ända till 2027, för att synka det med förpackningar, säger Jens Karlsson, projektchef på kommunalteknikförbundet ÖSK.
Vilken typ av lösning måste ni ha för att kunna samla in det flytande avfallet?
– Någon form av sluten containerlösning där man kan transportera flytande avfall kommer det att handla om. Det finns även lösningar där man hämtar det med sugbil eller liknande, men det troliga för vår del är att det kommer att handla om containrar av något slag.
Varför hade ni inte den lösningen på plats till den 1 januari?
– För att vi var mitt uppe i en upphandling av ny entreprenör som egentligen skulle börja i april 2025, men som kommer att börja redan under hösten. Men vi kommer inte heller att ha det klart i höst. Vi ska se över vilken lösning vi ska ha.
När siktar ni på att ha lösningen på plats?
– Vår förhoppning är så snabbt som möjligt, men vi kommer att prioritera det fasta matavfallet i första hand, säger Jens Karlsson.
Senast den 1 januari 2027 ska alla hushåll i kommunen ha fastighetsnära insamling av mat- och restavfall och förpackningar. Alla verksamheter ska sortera ut sitt matavfall från restavfallet.
Villor och fritidshus har redan tillgång till systemet. Nu satsar man på att även införa fastighetsnära insamling vid alla flerfamiljshus och fristående verksamheter.
– Det flyter på snabbare än vad vi hade tänkt, vilket är positivt, säger Jens Karlsson.
– Vi har fokuserat på villor och fritidshus 2024, men det är många flerfamiljshus som på frivillig basis har valt att gå över redan nu under året.