Man hade sex med minderårig i familjehem

Mannen hade sex med en minderårig i ett familjehem i Hultsfreds kommun. Nu döms han för sexuellt utnyttjande av barn.

Kalmar tingsrätt går på åklagarens linje och dömer mannen för sexuellt utnyttjande av barn.

Kalmar tingsrätt går på åklagarens linje och dömer mannen för sexuellt utnyttjande av barn.

Foto: Johan Nilsson/TT

Hultsfreds kommun2024-09-03 19:45

Enligt Kalmar tingsrätt är det utrett att mannen, som är i 20-årsåldern, hade samlag med den minderåriga vid två tillfällen i juli 2023, och att samlagen genomförts med samtycke från båda parterna.

"Vidare är det utrett att de vid tidpunkten för gärningarna båda bott i samma familjehem", skriver tingsrätten.

Det finns objektiva förutsättningar att rubricera brottet som våldtäkt mot barn, enligt rätten. Men åklagaren valde i stället att åtala mannen för sexuellt utnyttjande av barn.

"Brottet bör bedömas som mindre grovt då målsäganden varit nära 15 år och samlaget genomfördes med samtycke från båda parterna", skriver åklagaren i stämningsansökan.

Mannen har uppgett att han kände till den minderårigas ålder vid tidpunkten för gärningarna. På åklagarens fråga om han visste att man inte fick ha sex med en person under 15 år svarade mannen att han både visste och inte visste det. Han trodde att man fick det om det fanns samtycke. I efterhand har han förstått att man inte får ha sex med någon under 15 år. Han tänkte inte på det för stunden utan det hände bara.

Familjehemsmamman har berättat att hon pratat med ungdomarna om sexuella regler och betonat att det inte får förekomma sex med någon under 15 år. Hon har också hävdat att den nu dömde mannen visste att det han gjorde var fel.

Tingsrätten, som inte ser någon anledning för familjehemsmamman att ljuga, bedömer att mannen uppnått en sådan ålder och mognad att han förstått att hans agerande var otillåtet. Han har därför agerat med uppsåt.

Den så kallade ansvarsfrihetsregeln kan inte tillämpas i målet.

"Inget annat är visat än att båda parterna ville ha sex med varandra", skriver rätten som samtidigt menar att åldersskillnaden var stor mellan de båda ungdomarna, och att mannen inte på något sätt hade en utveckling motsvarande den minderårigas – snarare tvärtom.

"Inte heller har det varit fråga om någon kärleksrelation mellan parterna utan snarare ett vänskapsförhållande."

Mannen döms därför för sexuellt utnyttjande av barn vid två tillfällen. Trots att straffvärdet motsvarar fyra månaders fängelse blir påföljden skyddstillsyn med 100 timmars samhällstjänst. Han ska även genomgå den vård och/eller behandling som Frivården finner lämplig.

Dessutom ska mannen betala 70 000 kronor i skadestånd till tonåringen han hade sex med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!