Många barn har skuldtyngda föräldrar: "Befarar ökning"

I Kronofogdens lista, över antalet barn som växer upp i skuldsatta hushåll, placerar sig Hultsfred trea från slutet. Bara Högsby och Torsås har högre andel barn.

Enligt färska siffror från Kronofogden lever 12,4 procent av barnen i Hultsfreds kommun i skuldsatta familjer.

Enligt färska siffror från Kronofogden lever 12,4 procent av barnen i Hultsfreds kommun i skuldsatta familjer.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Hultsfreds kommun2020-07-12 12:00

I början av juni levde 4 001 barn i Kalmar län i en familj där minst en förälder har skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden. Det är ungefär vart tolfte barn, visar färska siffror från myndigheten.

I Hultsfred bor det 2 846 barn mellan 0 och 17 år. Av dem växer 353 barn, eller 12,4 procent, upp i familjer med skulder, enligt sammanställningen. Det är tredje högsta siffran i länet, efter Högsby 16,5 procent och Torsås 12,6. I Vimmerby är det 8,4 procent.

– Vi har legat rätt högt länge – och risken är stor att problemen blir större i spåren av corona, säger Eva Didrikson, budget- och skuldrådgivare på Hultsfreds kommun. Jag märker ju att folk är oroliga, de har byggt upp sitt liv utifrån att de kan betala och så händer det saker, som varsel och uppsägningar, som ändrar det.

Tina Häggmark på Kronofogden befarar detsamma.

– Risken är stor att antalet barn i skuldsatta familjer kommer att öka markant de kommande åren, säger hon i ett pressmeddelande. 

Eva Didriksons erfarenhet är att folk väntar länge, ibland väldigt länge, innan de söker hjälp. Kanske för att det upplevs som skämmigt.

Vad har du för råd till föräldrar som riskerar hamna hos Kronofogden?

– Att det är bra att komma tidigt, så man kan stämma i bäcken. Det är alltid lättare att reda upp situationen om man kommer innan det gått för långt, säger Eva Didrikson. Det är dessutom gratis att få hjälp med en budget och skuldsanering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!