Måste plantera 20 nya träd – och förbjuds att klippa gräs

Fastighetsägaren sågade ner alla träd på strandtomten, anlade en gräsmatta och skapade två sandstränder med bryggor. Nu måste han återställa skadorna på naturmiljön, bland annat genom att plantera minst 20 nya träd.

Minst 20 nya träd, gärna fler, måste nu planteras i det strandskyddade området där den olovliga avverkningen har gjorts.

Minst 20 nya träd, gärna fler, måste nu planteras i det strandskyddade området där den olovliga avverkningen har gjorts.

Foto: Lars Eriksson

Hultsfreds kommun2024-05-20 13:30

Förra året fick miljö- och byggnadsförvaltningen in klagomål på byggnation och hantering av naturmark i det aktuella strandområdet, som ligger i Hultsfreds kommun. Vid en inspektion kunde man se att flera åtgärder gjorts som strider mot strandskyddsbestämmelserna.

"Detta har lett till skador på naturmiljön vilket oundvikligen påverkar livsvillkor för djur- och växtlivet, såväl på land som i vatten, på ett väsentligt negativt sätt", skriver miljö- och byggnadsnämnden i ett beslut.

Enligt nämnden har åtgärderna även lett till en privatisering av strandområdena.

"Med de förändringar som skett i naturmiljön ger tomten intryck av att gå ända ner till den nyanlagda stranden och därmed upplevs det inte längre finnas någon fri passage."

Bland annat hade området runt huvudbyggnaden helt avverkats från träd och stora markåtgärder gjorts.

"Gräsmatta hade anlagts runt byggnaden och ner mot sjön."

undefined
Fastighetsägaren förbjuds att klippa stora delar av den nya gräsmattan på strandtomten.

Enligt nämnden hade också vägsystemet förbättrats i området och två sandstränder med bryggor skapats. Fastighetsägaren uppgav att den ena bryggan hade funnits där i många år och endast renoverats, vilket dock motbevisas av kommunens utredning.

"Den brygga som fastighetsägaren angett funnits på platsen sedan 1960-talet har inte kunnat återfinnas på någon av de historiska flygbilder som kommunen har över området."

Fastighetsägaren har erkänt att den andra bryggan, som nu har avlägsnats, inte har funnits där sedan tidigare.

Att helt återställa de skador som uppkommit i naturmarken bedöms inte vara möjligt.

"För att minska skadorna kan dock vissa åtgärder göras, som åtminstone till viss del återställer livsmiljöerna för växt- och djurliv på platsen", skriver nämnden som bland annat kräver att minst 20 träd planteras mellan huset och strandlinjen.

Fastighetsägaren måste även avlägsna bryggan och förbjuds att klippa större delen av gräsmattan.

"En rimlig tomtplats har bedömts vara fem meter utanför trädäcket runt huset. Utanför detta område får inte gräsmatta anläggas eller klippas (annat än en meter bred stig ner till den södra stranden). Vegetationen inom det strandskyddade området får slås av maximalt två gånger per år."

Nämnden rekommenderar starkt att fastighetsägaren låter fler träd och buskar växa upp naturligt på de områden som avverkats. Ytterligare träd kan också planteras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!