Miljoner i potten i segsliten juridisk tvist

Det ligger miljoner i potten i den segslitna juridiska tvisten mellan Hultsfreds kommun å ena sidan och Migrationsverket å den andra.

Med 25 miljoner i potten är det ingen av parterna som vill ge sig. Hultsfreds kommun och Migrationsverket tvistar om vem som ska betala skolmodulerna.

Med 25 miljoner i potten är det ingen av parterna som vill ge sig. Hultsfreds kommun och Migrationsverket tvistar om vem som ska betala skolmodulerna.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Hultsfreds kommun2021-06-28 19:16

Det rör sig om i storleksordningen 25 miljoner kronor som bråket handlar om. Pengar som Hultsfreds kommun återsökt från Migrationsverket som ersättning för att man hyrt in skolmoduler. Under flyktingkrisen för några år sedan, blev det nödvändigt för skolan att snabbt öka sina lokaler.

Migrationsverket sa nej till att betala kostnaden. Men Hultsfreds kommun överklagade nejet till förvaltningsrätten och fick rätt där. Migrationsverket skulle betala. Men verket sa fortfarande nej, och överklagade till Kammarrätten, som dock gick på kommunens linje.

Det i sin tur fick Migrationsverket att vända sig till Högsta förvaltningsdomstolen.

– Så vi får de om de beviljar prövningstillstånd, säger Martin Snickars, barn och utbildningschef.

På barn- och utbildningskontoret har personalen full gärning nu med att öppna post. I den här första vändan är det 36 ärenden som avgjorts och kammarrätten berättar att man inte beviljat prövningstillstånd.

– Det återstår 25 ärenden som lämnats in, säger Martin Snickars, totalt har vi över 60 ärenden totalt. Det blir snabbt många, eftersom det handlar om många skolmoduler och det blir fyra ärenden per modul och år.

Men som sagt, sista ordet är inte sagt än i den här frågan. Det är mycket pengar som står spel. Bara i den här första rundan är det 25 miljoner kronor i potten. Så det är värt att strida för, för båda parter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!