Miljonsatsning på bättre tillgänglighet

För att leva upp till EU-kraven om tillgänglighet kommer Trafikverket att göra en storsatsning vid tiotalet järnvägsstationer i höst.

Trafikverket planerar en omfattande översyn  av tillgängligheten vid järnvägsstationen i Hultsfred. Tillsammans med en lång rad andra stationer.

Trafikverket planerar en omfattande översyn av tillgängligheten vid järnvägsstationen i Hultsfred. Tillsammans med en lång rad andra stationer.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfreds kommun2020-03-03 17:00

– Vi räknar med att det kostar en miljon per station, säger Waleed Hasan, som är projektledare för ombyggnaderna vid järnvägsstationerna i Hultsfred, Vimmerby och Eksjö och ytterligare några stationer.

Men den miljonen är inte huggen i sten. En uppdatering av kalkylerna ska göras nu i vår.

Listan på stationer runt om i södra Sverige är betydligt längre än så, runt om i södra Sverige är det tolv järnvägsstationer som står i tur för en uppdatering.

– Det som ska göras, berättar Waleed Hasan, är att sätta upp väderskydd, se över belysningen, lägga ut taktila plattor och på det hela taget se över tillgängligheten vid plattformarna.

Det finns också en säkerhetsaspekt i arbetet, ska bli säkrare att ta sig mellan plattformarna, för att komma på tågen.

Målet är att göra det lättare för funktionshindrade att komma av och på tågen.

– Det ska bli bättre för både rullstolsburna och synsvaga, säger Waleed Hasan.

Arbetet på järnvägsstationerna kommer att dra igång redan i höst. Waleed Hasan räknar med att det ska bli byggstart nu i september och om tidsplanen håller hoppas han att det blir klart i november.

– Men det får vi se, säger han, det beror på om vi stöter på några problem någonstans.

Det är som sagt ett omfattande arbete som ska genomföras nu i höst. Men hela satsningen är uppdelad i flera olika projekt med var sin projektledare. Tanken med det är att flera stationer ska kunna åtgärdas samtidigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!