Miljonstöd till biblioteken: Sätter fokus på bebisar

Ett statsbidrag på 1,6 miljoner kronor får biblioteken att satsa på en ny målgrupp - bebisar. "Vi får chansen att stärka biblioteken ytterligare under hela 2021".

När nya biblioteket öppnar i höst blir det en fortsättning på projektet "Stärkta bibliotek". Nu kan Hampus Eriksson dessutom glädjas åt ett nytt statligt bidrag på 1,6 miljoner kronor, som gör det möjligt att utveckla verksamheten ytterligare.

När nya biblioteket öppnar i höst blir det en fortsättning på projektet "Stärkta bibliotek". Nu kan Hampus Eriksson dessutom glädjas åt ett nytt statligt bidrag på 1,6 miljoner kronor, som gör det möjligt att utveckla verksamheten ytterligare.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2020-06-24 13:00

Det säger Hampus Eriksson, projektledare för "Stärkta bibliotek". En satsning som Kulturrådet startade 2018 i syfte att öka utbudet och tillgängligheten till biblioteksverksamhet.

Till den senaste fördelningen kom det in 407 ansökningar från 280 kommuner och totalt fördelades 220 miljoner kronor.

Hultsfreds och Högsby kommuner, som samordnar projektet, fick tillsammans 1,6 miljoner kronor.

– Det är tredje året i rad vi får del av pengar, säger Hampus Eriksson. Vi har valt att satsa på mer aktiviteter för alla åldrar, nu kan vi fortsätta med det även 2021. Det hade inte varit möjligt annars.

Språkcaféer är ett exempel på aktivitet, sagostunder på andra språk och "Häng på bibblan" två andra.

– Det har förstås varit fokus på läsning och språkutveckling, men vi har "smugit" in det med lek och pyssel.  Inom projektet har vi också nyanställt två personer i Hultsfred.

undefined
Hampus Eriksson berättar att pengarna från Kulturrådet främst gjort det möjligt för biblioteken att ha mer aktiviteter, riktade mot både barn, ungdomar och vuxna. Språkcaféerna, Häng på bibblan och sagostunderna på andra språk är två exempel.

Hur kommer man märka att ni får nya pengar?

– Vi fortsätter på den inslagna vägen och tänker utveckla med "Svenska med bebis", som är arbetsnamnet. Det kan liknas vid öppna förskolan, fast med fokus på språkutveckling. Vi kommer bjuda in barnfamiljer, både svenska och utländska, till att bland annat prata, leka, dansa och läsa för att utveckla svenska språket och byta erfarenheter.

Vad händer sedan, när pengarna är slut?

– Vår tanke är att göra oss oumbärliga, de pengar som satsas gör verkligen skillnad, så vi hoppas få in det i budgeten, säger Hampus Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!