– Jag önskar att min pappa hade fått en svensk vän, då hade jag fått en annan uppfostran, säger Charbel Gabro som kom till Sverige från Syrien tillsammans med föräldrarna och sex syskon när han var 4 år. Familjen hade svårt att hitta sin plats i samhället och Charbel Gabro upplevde ett utanförskap. Detta ledde till ett liv i destruktivitet med missbruksproblem och självmordstankar.
– Jag önskar att någon mött mig när jag var ung, då hade jag inte behövt leva i utanförskap. När jag var sju år frågade min lärare Birgitta hur jag mådde, och om jag var hungrig, det betydde mycket för mig. Det var många människor som bodde hemma hos oss, och maten tog slut, säger Charbel Gabro. Idag vill jag vara en Birgitta för andra människor.
Charbel Gabro har jobbat med ungdomar och nyanlända i 14 år. Han har åkt runt i Sverige och föreläst i syfte att förebygga utanförskap och år 2018 blev han utsedd till "årets talare". Vändpunkten kom när han flyttade till Oskarshamn och började studera.
– Där insåg jag att "wow" det går att göra skillnad i människors liv.
Charbel Gabro menar att det är viktigt att plocka upp människor som inte har några förutsättningar. Han upplevde att olikheten mellan kulturerna tärde på, han visste inte om han var syrian eller svensk.
– Alla uppfattar sin egen kultur som självklar. Det är viktigt att integrera föräldrarna, barnen lär sig snabbt ändå. Vi kan lära mycket genom att umgås med människor som är annorlunda, menar han.