Misslyckats: Saknar fortfarande viktig funktion i skola

Det är ett och ett halvt år sedan förra skolpsykologen slutade. Fortfarande tvingas kommunen betala för konsult.

Martin Snickars berättar att man haft skolpsykolog på konsultbasis sedan hösten 2018, i och med att man inte lyckats rekrytera en ny.

Martin Snickars berättar att man haft skolpsykolog på konsultbasis sedan hösten 2018, i och med att man inte lyckats rekrytera en ny.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2020-05-15 20:00

– Det är stor brist på skolpsykologer i landet, så vi är inte på något sätt ensamma om att ha rekryteringsproblem, säger Martin Snickars, barn och utbildningschef.

Den tidigare skolpsykologen gick i pension hösten 2018. Sedan dess har kommunen sökt febrilt efter en ersättare.

– Vi har hela tiden jobbat med rekrytering och använt oss av alla tänkbara kanaler, som annonser i skolpsykologtidningar, vi har gjort en ansökningsfilm för att visa hur kommunen jobbar med elevhälsa och varit i kontakt med universitet – men vi har inte lyckats, säger Snickars.

Under tiden har kommunen anlitat en konsult och köpt in utredningar vid behov, exempelvis kring placeringar i särskola.

Har det här kostat kommunen mer än en fast tjänst skulle gjort?

– Det kostar mer per utredning än att ha en person på plats, men vi har begränsat antalet till bara nödvändiga, så det har inte kostat mer totalt sett.

– Men tidigare har vi ju haft större möjligheter att göra större utredningar, för att få ett bättre underlag till lärarna att förstå hur de ska undervisa olika elever. Och just handledningen som en skolpsykolog kan ha, om den jobbar hos oss, har begränsats, så vi har haft kuratorer som handlett personal istället.

Har det drabbat eleverna negativt på något sätt skulle du säga?

– Nej, det kan jag inte säga eftersom vi har hittat andra lösningar. Så det har fungerat, men vi har fortfarande ambitionen att anställa en skolpsykolog på heltid. Vi hoppas att vi lyckas med det snart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!