Narkotikaklassade läkemedel försvann på äldreboende

Narkotikaklassade läkemedel har försvunnit vid ett äldreboende i Hultsfreds kommun. En polisanmälan om händelsen är gjord, och samtidigt inleder kommunen en egen utredning.

Narkotikaklassade läkemedel har försvunnit från ett äldreboende i Hultsfreds kommun. Nu inleds en utredning enligt Lex Sarah för att ta reda på vad som hänt.

Narkotikaklassade läkemedel har försvunnit från ett äldreboende i Hultsfreds kommun. Nu inleds en utredning enligt Lex Sarah för att ta reda på vad som hänt.

Foto: TT

Hultsfreds kommun2021-04-12 11:55

Anders Hultman vid polisen i Oskarshamn har tagit emot anmälan om de försvunna läkemedlen och han berättar att de försvunnit någon gång mellan första februari till 26 mars i år.

– Bristen upptäcktes när läkemedlen kontrollräknades, säger Hultman. Då visade det sig saknas medicinerna Oxicodon och Oxinorm som är narkotikaklassade.

– Det ska inte hända, det får inte hända. Det är ju den enskildes läkemedel det handlar om, säger Monica Örmander, medicinskt ansvarig sjuksköterska på Hultsfreds kommun, som ser mycket allvarligt på det inträffade.

Exakt hur mycket av de narkotikaklassade läkemedlen som har försvunnit är svårt att säga för tillfället, men enligt Monica Örmander är det en hel del.

– Det är inte bara några enstaka tabletter, säger hon.

– Det kan vara ganska mycket efter vad jag förstår. Men jag vet inte exakt hur många tabletter som försvunnit.

Vad som hänt och hur det kunde hända ska nu utredas av kommunen, som startat en utredning för att bringa klarhet i händelsen.

Det kan vara fråga om den mänskliga faktorn, misstag, eller ren stöld. I nuläget är det ingen som vet. Men för säkerhets skull har ansvarig chef gjort en polisanmälan om händelsen.

– Vi har också skärpt rutinerna kring läkemedelshanteringen, säger Monica Örmander vidare. Vi kommer att göra tätare kontrollräkningar och i fortsättningen kommer det alltid att vara två personer som deltar i arbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!