Nästa larm kan vara ett skolattentat

Brandmännen i kommunen utbildas i att hantera exempelvis skolattacker, eller pågående dödligt våld som det heter. "Små orter är inte undantagna."

"Små orter är inte undantagna, utan kan drabbas av exempelvis skolattentat", säger Ulf Bowein som är en av kursledarna när brandmän och ambulanspersonal utbildas i PDV, pågående dödligt våld.

"Små orter är inte undantagna, utan kan drabbas av exempelvis skolattentat", säger Ulf Bowein som är en av kursledarna när brandmän och ambulanspersonal utbildas i PDV, pågående dödligt våld.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2020-02-04 16:00

Det säger Ulf Bowein, säkerhetssamordnare på räddningstjänsten, som leder utbildningen, som genomförs på uppdrag av länsstyrelsen som huvudman.

All blåljuspersonal i Kalmar län utbildas i PDV, pågående dödligt våld, som är när en eller flera gärningsmän attackerar en plats eller byggnad med syfte att slumpmässigt döda så många som möjligt. 

I Hultsfred har nyligen del ett avslutats där ett hundratal brandmän plus ambulanspersonal genomgått en teoretisk grundkurs i "mental förberedelse".

– Polisen har alltid haft huvuduppdraget i samhället att agera mot våld och så är det fortfarande. Men numera tittar vi mycket på hur räddningstjänsten, ambulans och polis kan samverka och jobba tillsammans i vårt gemensamma uppdrag som är att rädda så många människoliv som möjligt, säger Ulf Bowein. Så numera har också vi en aktiv roll.

Internationella studier visar att en PDV-attack pågår i cirka 15 minuter så taktiken har ändrats.

– Från avvakta till snabbt agerande av första bästa resurs på plats. Det betyder att skulle det bli en PDV-händelse på exempelvis en skola i ytterområdena, så är den lokala räddningstjänsten förmodligen först på plats.

– Men, det handlar förstås alltid om säkerhet, vi agerar på ett annat sätt än polisen. Hur vill jag inte gå in på, säger Ulf.

Hur ställer sig brandmännen till att utbildas i pågående dödligt våld?

– Mycket väl, så jag skulle säga att de är mentalt förberedda på att det kan hända att de får ett larm där det står PDV på personsökaren.

Skrämmer det?

– Det är hemska tankar, det är inte på något sätt glamoröst. I de bästa av världar skulle vi inte behöva prata om detta, men tyvärr händer attentat och terrorbrott. Tanken är att när brandmännen ökat sin kunskap och medvetenhet ska det övergå till trygghet.

Vilken situation skulle brandmännen kunna mötas av?

– Att en eller flera personer gör ett attentat mot en folkmassa i publik miljö, exempelvis en skola, galleria eller på ett idrottsevenemang.

En PDV-händelse är ofta kopplade till den ort där attentatspersonen växt upp eller bor. Därför är små orter inte undantagna.

– Så det är klart, finns det personer i kommunen som inte mår bra, kan en PDV-händelse ske här. Därför är det här inte ett storstadsfenomen, utan vi är i riskzonen lika väl här som i en storstad. Pratar vi terror däremot, är det mer sannolikt att det sker i en storstad, som är mer intressant.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!