Prolympias kostnad för skolskjutsar halveras

Kommunen tar en större del av kostnaderna för skolskjutsarna till Prolympia. Plus att avtalet blir femårigt, istället för att omförhandlas årligen. "Det här har länge varit en infekterad fråga".

Prolympiaskolans kostnader för skolskjutsar halveras, sedan kommunen tar en större del. Ett nytt femårigt avtal är godkänt.

Prolympiaskolans kostnader för skolskjutsar halveras, sedan kommunen tar en större del. Ett nytt femårigt avtal är godkänt.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2021-05-14 13:53

Det säger Tina Bågenhammar, rektor på Prolympia i Virserum som är tacksam för barn- och utbildningsnämndens beslut kring hur man ska fördela kostnaderna för skolskjutsarna fem år framåt.

– Jag tänker utifrån det fria skolvalet, att man ska kunna välja den skola man vill utan att vara begränsad i skolskjutsfrågan, säger Bågenhammar. Även om jag förstås hade önskat att Prolympia inte skulle behöva bekosta något, i och med att elevpengen inte ska täcka skolskjuts.

– Men, tillägger hon, det här har länge varit en infekterad fråga, en följetong, så jag är så klart glada över att kommunen kommit till det här beslutet. Att vi dessutom får ett femårigt avtal skapar en trygghet för både oss och vårdnadshavare. Det har varit jobbigt att inte veta från år till år.

Från och med nästa termin blir Prolympias kostnad 5 000 kronor per elev och läsår, jämfört med ungefär dubbla summan.

Pär Edgren (M) är nämndens ordförande:

– Nämnden var enig i sitt beslut. Utifrån de diskussioner som varit tror jag alla är nöjda.

Förra läsåret fakturerade kommunen Prolympia 330 000 kronor för skolskjutsarna.

– Nu vet vi inte än hur många elever som behöver skolskjuts, men utifrån dagens antal stiger kommunens kostnader med 150 000 kronor per läsår med det nya beslutet, säger Anders Kindström, skolskjutshandläggare.

Kostnaden som ryms inom budgeten för skolskjutsar. Avtalet ska utvärderas innan det är dags för omförhandling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!