– Kommunikationen är viktig, långt innan det finns så mycket språk.
Det sa tal- och språkpedagog Annika Svensson när hon var inbjuden till öppna förskolan på familjecentralen för att ge konkreta tips på hur föräldrar kan hjälpa sitt barn i språkutvecklingen.
– Jag fastnade för särskilt tre saker, att det är bra att sjunga för barnet, läsa mycket och att prata om saker. Redan nu när de är bebisar, att "nu ställer jag fram en tallrik och nu fyller jag glaset med vatten", det tog jag särskilt till mig, säger Elin Petersson mamma till Leja.
Pedagog Gunnel Nilsson har tagit ett nytt initiativ. Varje onsdag bjuder hon in till tematräffar för föräldrar till barn mellan noll och fem år. Där ges föräldrarna möjlighet att diskutera olika teman med inbjudna aktörer.
– Jag gör det här på försök under hösten, så får vi se hur gensvaret blir, säger Gunnel Nilsson och nämner några ämnen som står på programmet:
– Förskolechefen kommer prata om hur förskolan är uppbyggd, vad man bör ha med sig och känslor kring att lämna sitt barn. Folkhälsosamordnare Lena Borgstrand ska prata om att hitta balansen inom familjen med arbete, fritid och kost. Och vikten av att ge sig själv egentid och en psykolog är lite inne på samma sak, att få ihop livspusslet. Vi kommer också prata tandhälsa, gränssättning och bärsjalar.
Varför gör du det här?
– Öppna förskolan är en bit av familjecentralen och jag hör av föräldrarna att det kommer upp olika frågor, i olika stadier av livet. Här får vi samlas kring olika ämnen.