Nytt koncept tryggar deltidskårens framtid

Räddningstjänsten har lyckats osedvanligt bra med rekryteringen. "Orust kommun har velat ha tips på hur vi lyckats".

"Många tittar på hur vi anammat flexibla jourscheman", säger räddningschef Michael Hesselgård. Flexibiliteten har lett till en osedvanligt lyckad rekrytering.

"Många tittar på hur vi anammat flexibla jourscheman", säger räddningschef Michael Hesselgård. Flexibiliteten har lett till en osedvanligt lyckad rekrytering.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2020-03-13 14:00

Det säger räddningschef Michael Hesselgård. För tillfället är man i fas på alla stationer. Ja, till och med övertaliga på någon station.

– Där skiljer vi oss mot merparten av landets kommuner, säger han, samtidigt som han vill vara ödmjuk inför att situationen snabbt kan ändra sig.

Vad är anledningen till den lyckade rekryteringen?

– Vi har börjat anamma flexibla scheman, så det krävs inte längre att man jobbar på orten där man bor. Utan somliga har jour kväll och helg, andra dagtid och vissa traditionellt jourschema. Flexibiliteten underlättar att ta anställning, det har visat sig vara ett väldigt lyckat koncept.

Det kräver dock fler "huvuden", vilket i sin tur ger en kostnadsökning för utbildning och övningstid på mellan 10 000 och 15 000 kronor per anställd.

– I dag är vi tio fler än vad vi skulle behöva vara med traditionellt jourschema, men samtidigt är det betydelsefullt att kunna få ut extra folk på en skogsbrand.

Det blev också ett uppsving, när man började vara aktiva på sociala medier.

– Det har skapat ett intresse för vår verksamhet. Folk hör av sig och är nyfikna.

De flesta räddningstjänster vill förstås vara jämlika, men alla har inte kommit så långt som Hultsfred. Det har rent av spridit sig, att fyra av ett 90-tal brandmän är kvinnor.

– Orust kommun kontaktade oss och bad om råd, hur vi gjort för att lyckas få in så många kvinnliga brandmän. Jag har inte tänkt på det så att "vi lyckats". Jag är tacksam för varje deltidsbrandman, oavsett kön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!