Par åtalas för grov misshandel: "De skrämde livet ur mig"

Ett par i Hultsfreds kommun misstänks ha utsatt en manlig bekant för tortyrliknande misshandel och tagit kontroll över hans ekonomi. Paret förnekar brott.

Mannen har ärr på flera delar av kroppen som har undersökts i samband med polisens förundersökning.

Mannen har ärr på flera delar av kroppen som har undersökts i samband med polisens förundersökning.

Foto: Polisen

Hultsfreds kommun2024-08-23 06:00

I polisförhör beskriver den utsatte mannen en mardrömslik tillvaro fylld av våld, hot och kränkningar.

– De skrämde livet ur mig, varje dag.

Han bodde hemma hos paret, en kvinna och en man, under en längre period. Till en början trivdes han väldigt bra. Men när han berättade att han blivit rånad på stan, vilket paret inte trodde på, ska de ha börjat att misshandla honom.

När förhörsledaren ber honom berätta om kvinnan beskriver han henne som "väldigt snäll egentligen".

– Jag tycker om henne jättemycket egentligen och trevlig alltså så, vill lära en bra saker men jag fattar inte varför… varför dom skulle, vad heter det, börja göra så här alltså.

undefined
Kvinnan och mannen har åtalats vid Kalmar tingsrätt för grov misshandel och grovt ocker. De förnekar brott. Enligt rättsintyget finns faktorer som starkt talar emot att flera av mannens skador åsamkats av en annan person i en tumultartad slagsmålssituation där offret försökt freda sig.

Nu har både kvinnan och mannen åtalats misstänkta för grov misshandel och grovt ocker. De greps, anhölls och häktades i mars och var frihetsberövade fram till den 1 augusti. Åklagaren yrkar på att kvinnan utvisas från Sverige och förbjuds att återvända under tio år.

Den utsatte mannen har berättat att kvinnan bland annat försökt strypa honom med en sladd och tryckt ner hans huvud i toaletten och spolat flera gånger. Det kändes som att han skulle drunkna.

Den åtalade mannen ska bland annat ha slagit honom i huvudet med kraftiga knytnävsslag. Mannen ska även ha dragit av hans byxor och hotat att klippa av hans testiklar med en sax.

Under julhelgen 2023 ska misshandeln ha eskalerat. Åklagaren har valt att bygga åtalet för grov misshandel uteslutande på en händelse som ska ha inträffat mellan den 23 och 24 december.

– Jag minns inte vilken ordning det hände. Jag vet att dom skar mig inne på toaletten, dom satte mig på toastolen drar av mig byxorna, skar ärr på mina ben, höger och vänsterben. Skar mig på armarna här och här, brände mig med tändare här, säger mannen i ett polisförhör.

Vidare berättar han att han blev fasthållen och att kvinnan knipsade av bitar av hans tänder med en tång. Den nu åtalade mannen ska bland ha slagit och sparkat honom i huvudet.

"Brottet bör bedömas som grovt då gärningen varit rå och hänsynslös", skriver kammaråklagare Magnus Ling i stämningsansökan.

undefined
Paret ska ha tagit ifrån mannen hans bank-id och bankkort, enligt åtalet.

Under nästan ett års tid övervägde den utsatte mannen att ta sitt liv, eftersom han inte såg någon annan utväg. Vändpunkten kom när han gick hem till en bekant som lät honom bo där en period.

Paret åtalas även för grovt ocker eftersom de ska ha tagit full kontroll över mannens ekonomi. Han ska ha tvingats lämna ifrån sig bank-id och bankkort.

"Detta har skett under föregivande av att han skulle betala för mat och husrum samt under påstående av föregivna skulder", skriver åklagaren som uppger att paret överfört totalt 207 513 kronor till sina egna konton som ersättning för mat och husrum.

"Rimlig ersättning för detta om hyran för bostaden skall delas i tre och ersättning betalas enligt konsumentverkets riktlinjer är 57 360 kr."

Mannen och kvinnan förnekar brott. Till åklagarens bevisning hör bland annat rättsintyg över offrets skador, utlåtande från Folktandvården och förhör med flera vittnen. Enligt rättsintyget finns samtidigt faktorer som starkt talar emot att flera av skadorna åsamkats av en annan person i en tumultartad slagsmålssituation där offret försökt freda sig.

"Att ärren är en följd av egentillfogad skada med eggvasst föremål bedömes mer sannolikt än att kontrollerat eggvasst våld utövats av annan person, även om det senare inte helt kan uteslutas", skriver rättsläkaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!