Olle jobbar mot bättre villkor för jägare

Jägarförbundets Hultsfredskrets vill se ökad säkerhet för de eftersöksjägare som är ute och söker trafikskadat vilt.

Vildsvin är det vanligaste viltet, berättar Hultsfredskretsens ordförande Olle Ahlström.
"Det finns kanske väl många" säger han.

Vildsvin är det vanligaste viltet, berättar Hultsfredskretsens ordförande Olle Ahlström. "Det finns kanske väl många" säger han.

Foto: Olof Carlson

Hultsfreds kommun2020-02-11 16:00

Allt fler vildsvinsolyckor ställer allt högre krav på eftersöksjägarnas utrustning. Att söka trafikskadade vildsvin kan vara farligt och det krävs bland annat kevlarförstärkta byxor.

– Vildsvin är farliga, säger kretsordförande Olle Ahlström. Men trafiken kan vara ännu farligare. Därför ställs det också krav på bättre reflexer för att de ska synas för bilisterna.

De här kraven från fyra kretsar i länet tillsammans med krav på högre ersättning till jägarna, och dessutom nya regler för kilometerersättning, blir nu en motion till länsförbundet förestående stämma, och Olle Ahlström hoppas att den sedan går vidare till riksnivå i Jägarförbundet.

Jägarförbundets årsmöte, som hölls i Mörlunda församlingshem, gästades av Karin Stockman, som talade mycket om flerartsförvaltning. Här i Hultsfredsområdet finns det flera olika arter av klövvilt, det är kronhjort, dovhjort, älg, rådjur och vildsvin. Och de är alla konkurrenter om samma mat.

– Vildsvinen äter inte samma mat, men deras bökande i marken gör att mycket bärris blir förstört, och det är viktigt foder för de andra arterna, säger Olle Ahlström. Flerartsförvaltning innebär att man tar med alla arter i beräkningen av hur stor viltstam en mark tål.

Han förklarar också att förvaltningen av viltstammen går ut på att hitta en balans, mellan viltstammens storlek och vad markerna tål. 

 – Samtidigt som vi vill ha en stark och frisk viltstam, men den får heller inte vara så stort att viltolyckorna ökar, säger Olle Ahlström. Eller att det blir för många djur så att maten skogen inte räcker.utan att djuren får svälta och fara illa.

Hur står det till med viltstammen i Hultsfreds kommun?

– Älgstammen verkar har vara på väg tillbaka, säger Olle Ahlström, reproduktionen förra året var den största sedan 2012, samtidigt som älgskötselområdena har jagat mindre. I kommunen har vi nu en vinterstam på sju älgar per 1000 hektar. På länsnivå är motsvarade fem älgar per 1000 hektar.

Bedömningen av älgstammens ökning, bygger han mycket på de observationer av älg som gjorts i samband med jakten.

Samtidigt är det gott om vildsvin. De är lite väl många, tycker Olle Ahlström. Det är det vanligaste klövviltet. Sedan kommer rådjuren och därefter hjortarna.
– Det är inte så stora populationer, säger Olle Ahlström. Men de finns i Venatrakten och vid Hagelsrum.

.Jägarförbundets Hultsfredskrets vill se bättre villkor för eftersöksjägare. Hultsfreds kretsen tillsammans med tre andra kretsar i länet jobbar med en motion till länsförbundets stämma,
.Jägarförbundets Hultsfredskrets vill se bättre villkor för eftersöksjägare. Hultsfreds kretsen tillsammans med tre andra kretsar i länet jobbar med en motion till länsförbundets stämma,
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!