Otryggt centrum oroar Hultsfredsborna

Fortkörning och ett bråkigt och otryggt centrum. Det är invånarnas problembild i hultsfred. Samtidigt får polisen ett bättre betyg för sitt jobb.

Håkan Karlsson är kommunpolis i Hultsfreds kommun och konstaterar Hultsfredsborna tycker att poloisen blivit bättre på att bry sig om de lokala problemen.

Håkan Karlsson är kommunpolis i Hultsfreds kommun och konstaterar Hultsfredsborna tycker att poloisen blivit bättre på att bry sig om de lokala problemen.

Foto: Jimmy Karlsson

Hultsfreds kommun2019-11-22 18:00

Det framgår av trygghetsundersökningen som polisen i länet presenterade på fredagen. Där har cirka 300 kommuninvånare i Hultsfreds kommun pekat ut vilka problem de upplever, vad de känner oro för och vilka brott de utsatts för senaste året. 

– Risken för brott är liten, så jag vill påstå att Hultsfred är en väldigt trygg kommun att bo i, säger kommunpolisen Håkan Karlsson.

Resultatet visar också att tryggheten totalt sett blivit bättre i kommunen och att färre också utsatts för brott. Nära 85 procent av de tillfrågade har inte drabbats av något brott alls senaste året. Andelen som drabbats av våldsbrott är 0,5 procent. Det rör sig om en eller två personer.

Samtidigt sticker invånarnas otrygghet att rör sig i centrum ut mest i undersökningen. 55 procent anser att de känner sig otrygga om de är ensamma ute på kvällen.

– Det gäller Hultsfreds tätort, på landsbygden är upplevelsen en helt annan. Man beskriver också att det är problem med nedskräpning och bråk i centrala Hultsfred, säger Håkan Karlsson.

Samtidigt visar polisen brottstatistik att det är få brott i centrum.

 – Där ser vi att våldsbrotten med misshandel och hot minskar, säger han.

Utöver ett bråkigt och otryggt centrum anser kommuninvånarna att det är problem med biltrafiken och fortkörning. Det är också den vanligaste problembilden de senaste åren och i en stor del av lokalpolisområdet Västervik där Hultsfred ingår.

–  Vi jobbar mycket med det, trots att vi inte är särskilt många poliser, i Hultsfred har vi 226 rapporterade trafikbrott hittills i år. Det kan jämföras med 99 samma period för fyra år sen, säger Håkan Karlsson.

Det vanligaste brottet i Hultsfreds kommun är också ett trafikbrott, nämligen grov olovlig körning.

Samtidigt visar undersökningen att kommuninvånarna blivit mer överens med polisen och deras arbete.

53 procent svarar att polisen bryr sig om  de lokala problemen. I fjol var det 48 procent som tyckte så. Bara tolv procent tycker att polisen inte bryr sig. Förra året var 19 procent missnöjda.

Polisen bedömer både Hultsfred och Vimmerby som två av de tryggaste kommunerna inom lokalpolisområde Västervik. Lokalpolisområdet är i sin tur det näst tryggaste i hela Region Syd.

Undersökningen har ingen påverkan på antalet poliser i kommunen.

– Det styrs av resursplanen och där är vi en bra bit på väg även i Hultsfred, säger LPO-chefen Anders Pleijel.

Karta: Hultsfreds kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!