Över 1 300 anställda erbjuds test för antikroppar

Hultsfreds kommun erbjuder alla sina anställda att göra ett antikroppstest mot Covid-19. Erbjudandet gäller 1 300 anställda. Plus ytterligare ett antal timanställda.

Hultsfreds kommun erbjuder nu alla anställda at testa sig för antikroppar mot Covid-19, som ett led i att vara en attraktivare arbetsgivare.

Hultsfreds kommun erbjuder nu alla anställda at testa sig för antikroppar mot Covid-19, som ett led i att vara en attraktivare arbetsgivare.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfreds kommun2020-08-06 15:32

Folkhälsomyndigheten har tidigare sagt att de som har antikroppar mot Covid-19 har möjlighet att umgås med sina nära och kära, även om de tillhör en riskgrupp. Det betyder att ett godkänt intyg kan öppna för besök på exempelvis äldreboende.

Det har Hultsfreds kommun tagit fasta på Folkhälsomyndighetens beslut och efter diskussioner fram och tillbaka bestämde man att erbjuda alla sina anställda antikroppstest.

– Det gör vi som ett led i arbetet att vara en attraktiv arbetsgivare, säger Anna Ingesson, HR-strateg på kommunens personalavdelning. Vi vet att det är många som är intresserade att veta om man haft Covid-19 och att det skulle bli en lättnad för dem att testa sig och få besked om de har antikroppar.

Det öppnar ju en möjlighet för dem att kunna umgås med sina nära och kära på ett helt annat sätt än hittills. Även om de nära och kära tillhör en riskgrupp. 

Det här erbjudandet om gratis antikroppstest omfattar alla kommunanställda. Förutom cirka 1300 fast anställda också ett par hundra timanställda.

– Erbjudandet gäller antingen på kommunens företagshälsovård, eller hos valfri vårdgivare, säger Anna Ingesson.

Hon berättar att diskussionen om fria tester har funnits ett tag på kommunen, och att personalavdelningen hört sig för ute i verksamheterna och där funnit ett stort intresse för att testa sig.

– Vi vet att det finns andra, privata, arbetsgivare som också erbjuder antikroppstester till sina anställda, säger Anna Ingesson, så vi har kunnat ta efter.

Hultsfreds kommun var tidigt ute med att införa besöksförbud på sina boenden, men nu ser tillförordnade socialchefen Gunilla Olsson att det kan bli möjligt för anhöriga att hälsa på.

– Har man ett giltigt intyg på att man har antikroppar så ska man enligt Folkhälsomyndigheten ha möjlighet att hälsa på, säger hon. I alla fall har jag inte hört något annat.

Men den här situationen är så pass ny att rutinerna inte hunnit sätta sig ännu.

– Men, säger Gunilla Olsson, vi kommer att rekommendera anhöriga som vill hälsa på att först kontakta verksamhetschefen och att det görs en individuell bedömning varje gång. 

Men i alla fall, ett test för den som testat positivt för antikroppar kan intyget öppna för besök.

Samtidigt betonar kommunen att även om man testat positivt, är man fortfarande skyldig att följa alla rekommendationer för att minska smittspridningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!