Ursprunget till inventeringen är en motion från Socialdemokraterna i kommunen, och samhällsbyggnadsgruppen har sedan gått igenom ort för ort och tittat på var det kan vara lämpligt att bygga.
– Vi vill att det ska byggas mer, säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S), som är en av de som undertecknat motionen.
– Vi måste vara på tårna för att möta behovet av lägenheter när det uppstår.
För det är inte bara att sätta igång att bygga. Många av de områden som listats kräver justeringar av detaljplanerna, eller rent av helt nya.
– Det kan vara en tidsödande process, säger Söreling, men är vi förberedda slipper vi att det kanske drar iväg ett par år till innan vi kommer till skott och kan börja bygga.
Redan 2016 gjordes en inventering av tänkbara tomter i kommunen. Den har nu uppdaterats och Tomas Söreling är nöjd med resultatet. Inventeringen visar att det finns lämpliga tomter i alla orterna.
– Vi vet att det finns byggplaner för Hultsfred, säger Söreling och det är jättepositivit. Men vi vill att det ska finnas planer för hela kommunen. Det behövs attraktiva lägenheter även på andra orter.
I Målilla ser samhällsgruppen möjligheter att bygga ytterliga lägenheter intill det nya hyreshuset på Södra Långgatan. Det finns också utrymme på Stockholmsvägen, där planen tillåter tvåvåningshus. Där är det dock osäkert om marken håller. Nya prover måste tas.
I Virserum ser samhällsgruppen möjlighet att bygga nya lägenheter i Evahagen, på samma ställe där de rivna hyreshusen låg. Det finns också en bra plats vid Garvaren, även om den gällande planen måste ändras för att tillåta byggnation.
I Mörlunda sneglar man på möjligheten att utveckla Gilletområdet med ytterligare lägenheter och i Järnforsen pekas några platser ut som lämpliga. Brogärdet är ett exempel, vidare finns ett privatägt markområde som kommunen föreslås köpa in.
Likaså finns det lämpliga platser i Vena, på Skördevägen och vid Klockargården, och i Silverdalen Talleryd. På båda ställena finns detaljplaner som tillåter bostäder.
– Vi vet att de äldre blir allt äldre och allt fler, säger Tomas Söreling, och många vill sälja sina hus och flytta till attraktiva lägenheter.
För att den här genomgången inte bara ska bli en hyllvärmare, gjorde arbetsutskottet ett tillägg i beslutet.
– Vi beslutade att vi ska ha ett möte med samhällsbyggnadsgruppen för att se hur vi kan gå vidare, säger Söreling.