Perfekt tajming – så vill man öka intresset för leder

152 kilometer vandringsled uppmärksammas i ny bok. Målet är att öka intresset för lederna, som rustats upp parallellt med bokskrivandet. "Det görs i precis rätt tid".

Ökad standard och en bok som berättar om drygt 15 mil vandringsled ska höja intresset för att gå lederna, hoppas bokens författare Christian Holzer och projektledare Maria Bohlin.

Ökad standard och en bok som berättar om drygt 15 mil vandringsled ska höja intresset för att gå lederna, hoppas bokens författare Christian Holzer och projektledare Maria Bohlin.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2020-05-23 16:00

Tajmingen är verkligen perfekt för projektet, som går ut på att öka standarden på flera av de vandringsleder som finns runt om på orterna.

– Vi märkte det, att intresset var på gång att öka redan tidigare. Coronapandemin gav det ytterligare skjuts. Mer rätt kunde det inte bli, säger projektledare Maria Bohlin.

I kommunen finns 25 mil vandringsled, nu har man satt fokus på drygt 15 mil som ringlar fram i naturen, till många vackra platser och elva naturreservat.

undefined
152 kilometer vandringsled uppmärksammas i Christian Holzers nya bok #Hiking Hultsfred, Natur och vandringsleder som Maria Bohlin tar sig en titt i.

Vandringslederna har rustats upp, broar och spänger restaurerats, etappblad tryckts och satsats på vilobänkar. Vid varje led finns numera även informationstavlor, allt i syfte att göra det tryggt att ge sig ut på leden, även om det är första gången.

– Vi får många fina vandringsleder i kommunen, där vi också tack vare nya skötselavtal med olika föreningar kan garantera att de sköts som vi önskar, säger Maria Bohlin.

Samtidigt ligger en 64-sidig bok klar. Christian Holzer, ägare av Basebo förlag, ligger bakom både idé, text och foto.

– Det har varit ett jätteroligt projekt, säger Christian som gått lederna både en och flera gånger för att kunna göra dem rättvisa.

Texterna har sedan kompletterats med historia och anekdoter. 

– Min tanke är att man ska kunna göra som en inre resa, med hjälp av boken. Jag har även försökt hitta godbitarna som finns längs lederna. Tanken är att man ska kunna läsa på och sedan uppleva. Både på plats, och utan att ta på kängorna.

undefined
Syftet med projektet har varit att höja standarden på merparten av de vandringsleder som finns i Hultsfreds kommun. Bland annat har sådana här informationstavlor satts upp, som Maria Bohlin och Christian Holzer tittar på.

Vilken är din egen favorit?

– Kommunen har exceptionellt många leder och min favorit varierar. Man hittar den vackraste kring Hammarsjön, mest utmanande i Järnforsen och roligaste i Virserum, alla är bra och fina på sitt sätt.  

Folkhälsosamordnare Lena Borgstrand ser också flera hälsofördelar.

– Som ökad fettförbränning och lägre blodtryck. Det är också en perfekt aktivitet för familjen, kompisgänget, släkten eller när du vill ha en stund för dig själv. Med boken blir det enklare att ta sig ut i naturen.

Astrid Lindgrens Hembygd har bidragit med 570 000 kronor, längsstyrelsen med 140 000, medan kommunens insats består av ett stort antal arbetstimmar.

– Bidraget var en förutsättning för att satsningen skulle bli av, kommunen hade inte budget att fixa det på egen hand, säger projektchef Tommy Carlsson.

– Det finns saker att fortsätta med, efterfrågan och resurser får styra, tillägger Maria Bohlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!