Plexiglas ska lindra ensamheten: Kan umgås ute

De anställda känner det som ett angeläget jobb, att bygga plexiglasbord till äldreboendena. Nu ska ensamheten lindras. "Även om jag har mycket folk omkring mig känner jag mig ibland lite ensam".

Kollegorna Jörg Engels och Daniel Albertsson är överens: att bygga plexiglasbord för trygga möten så här i coronatider är en angelägen uppgift. "Det känns bra att kunna lindra de äldres ensamhet".

Kollegorna Jörg Engels och Daniel Albertsson är överens: att bygga plexiglasbord för trygga möten så här i coronatider är en angelägen uppgift. "Det känns bra att kunna lindra de äldres ensamhet".

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2020-06-03 17:00

Det säger Maja Madsen när hon provar det första tillverkade bordet med plexiglasskiva, som ställts lite avskilt i Klockargårdens park. En syrenhäck ramar in platsen man valt för trygga möten med anhöriga och andra, under en tid när det är besöksförbud på alla särskilda boenden.

Nu ska ensamheten och isoleringen lindras. Chefer och personal på kommunens serviceenhet har gemensamt tagit fram en prototyp man bygger efter.

– Tanken är att vi ska hinna bygga klart ytterligare nio bord till Nationaldagen, säger Daniel Albertsson. Sedan får vi se om det blir ännu fler.

Bland serviceenhetens vardagliga sysslor nämns allt ifrån att bygga redskap åt förskolor till att hämta, leverera och serva hjälpmedel. De senaste dagarna har det arbetet kompletterats med den behjärtansvärda uppgiften.

– Det känns jättebra att göra det här jobbet, säger Jörg Engels. Det är kul att kunna bidra till att de äldre har möjlighet att träffa sina anhöriga och lindra ensamheten. Det är rejäla doningar, där plexiglaset fungerar på samma sätt som ett visir, så nu kan man träffas ute, när vädret börjar bli bättre.

undefined
Första bordet för trygga möten levererades på tisdagen till Klockargården i Vena, där Maja Madsen testade att prata med undersköterskan Marita Andersson.

Hur hårt tär ensamheten på de äldre, efter så lång tid med besöksförbud?

– Det är väldigt individuellt, säger Marie Pihl, verksamhetschef vård och omsorg. På våra boenden har de ju social kontakt med varandra. Men vissa personer far mer illa, det beror på hur mycket kontakt man brukar ha.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!