Poliser döms för allmänfarlig vårdslöshet

Två polismän i Hultsfred döms efter brandtillbud på polisstationen. Poliserna fick larm och glömde i hastigheten att släcka adventsljusen.

Räddningstjänsten fick bryta sig in på polisstationen för att komma åt att släcka branden. Nu har två polismän dömts för allmänfarlig vårdslöshet.

Räddningstjänsten fick bryta sig in på polisstationen för att komma åt att släcka branden. Nu har två polismän dömts för allmänfarlig vårdslöshet.

Foto: Olof Carlson

Hultsfreds kommun2020-03-04 15:19

Det var söndagen 16 december 2018 som de båda polismännen drack kaffe ihop i polishuset kafferum. Som det var nära jul, tände de ljusen i adventsljusen.

Så fick de ett telefonsamtal om ett larm. Polismännen drog iväg på larmet. Båda utgick från att den andre släckte ljusen.

Det uppstod en mindre brand på ett bord inne på polisstationen. Branden upptäcktes dock i tid av en kringboende som slog larm och trots att det tog en stund för räddningstjänsten att bryta sig in kunde branden snabbt släckas.

Nu döms de båda polismännen mot sitt nekande till 40 dagsböter vardera för allmänfarlig vårdslöshet. Båda poliserna nekar till brott. 

Händelsen i Hultsfred har inte föranlett något totalförbud mot levande ljus hos polisen.

– Men vi har ändå gjort en successiv övergång till övergång till sådana där moderna ledlampor som vajar och imiterar levande ljus säger Anders Pleijel, lokalpolisområdeschef i Västervik. Det blir mer och mer sådant. När det gäller levande ljus är det vaksamhet som gäller. Precis som hemma.

– När det gäller händelsen i Hultsfred så är det sådant som händer, fortsätter Pleijel. Olyckor händer även poliser. Det är inget som inte hänt förut.

Och att de båda poliserna nu fått sin dom avkunnad vid Kalmar tingsrätt, ser han heller inte något speciellt i. 

– De har ju möjligheten att överklaga, säger han. Det är upp till dem att bestämma om det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!