Brandmännen vaccineras inte: "Bortglömd grupp"

Räddningschef Michael Hesselgård är kritisk till att brandmännen inte tillhör en prioriterad vaccinationsgrupp. "Det är en yrkesgrupp som missats totalt".

Räddningschef Michael Hesselgård är hårt kritisk till att hans personal inte ingår i en prioriterad grupp när det kommer till vaccinering. När han inventerade intresset ville 74 brandmän vaccinera sig, nu hänvisas de till den ordinarie kön och turordningen.

Räddningschef Michael Hesselgård är hårt kritisk till att hans personal inte ingår i en prioriterad grupp när det kommer till vaccinering. När han inventerade intresset ville 74 brandmän vaccinera sig, nu hänvisas de till den ordinarie kön och turordningen.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2021-05-20 16:26

Michael Hesselgård är besviken, men också förundrad över att räddningstjänsten inte prioriteras när det kommer till vaccinering. 

Trots att man både bistår ambulansen med bärhjälp och åker på hjärtstopp, genom avtalet med regionen.

– Jag tycker det är riktigt dåligt, måste jag säga.

Enligt Hesselgård har man haft 60-70 sådana larm i kommunen sedan coronapandemin bröt ut. Med ovisshet kring om patienten är smittad av covid-19.

– I januari ombads jag av Jonas Löf, basenhetschef för ambulanssjukvården, att göra en sammanställning av hur många brandmän som ville vaccinera sig. Jag uppfattade att vi skulle prioriteras i samma grupp som ambulanspersonalen. Sedan har jag inte hört någonting.

undefined
"Jag har verkligen kämpat för att brandmännen, som både bistår ambulansen med bärhjälp och åker på hjärtstopp, ska prioriteras och få vaccinera sig", säger Michael Hesselgård.

Nu tvingas han konstatera att räddningstjänstens personal hänvisas till att boka tid på egen hand, och konkurrera om tiderna med den breda allmänheten.

– Det har visat sig vara svårt att få tider och det ska betänkas att vi har flera unga brandmän, som inte inkluderas i fas fyra än, så de lär få vänta länge än, säger Hesselgård som egentligen inte vill ställa yrkesgrupper mot varandra i den här frågan.

– Men vi har ett handlingsprogram vi ska leva upp till, utifrån att vi är en "samhällsviktig verksamhet". Det är så noga annars, nu tycks det inte viktigt. För hur ska vi klara att uppfylla alla punkter om vi får många sjuka. Är oturen framme kan en hel station slås ut.

Enligt regionens vaccinationssamordnare Marie Ragnarsson var Folkhälsomyndigheten tydlig med hur prioriteringsordningen skulle se ut, när personalvaccinationen startade igen.

– Det omfattade inte räddningstjänsten. Sedan kan man ha åsikter om mycket, men vi får förhålla oss till det.

Kommunens personalchef Hans Andersson hänvisar till ett mail från regionen, som förtydligar att "räddningstjänst inklusive personal som utför IVPA-uppdrag (I väntan på ambulans) inte ingår i kommunens vård- och omsorgspersonal som arbetar patientnära som för närvarande vaccineras".

Jonas Löf bekräftar att han uppmanat räddningschefer att göra en inventering.

– Jag ville att de också skulle vara förberedda. Sedan har jag försökt lyfta vikten av att även räddningstjänsten vaccineras.

Anser du att det är en bortglömd grupp?

– Ja, det har jag varit tydlig med. Det är en grupp inom kommunen som också är nära patienterna, men det är en regional och kommunal ledningsfråga ihop med smittskyddet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!