"Rekordmånga har valt att turista i kommunen"

Jenni Leppelt hade på känn att antalet gästnätter i kommmunen var många - men inte så många som 40 537. "Vi är nog lite chockade", säger hon.
Jenni Leppelt hade på känn att antalet gästnätter i kommmunen var många - men inte så många som 40 537. "Vi är nog lite chockade", säger hon.

Hultsfreds kommun svarar för den procentuellt största ökningen av antalet gästnätter i länet. "Vi är lite chockade".

Hultsfreds kommun 11 oktober 2019 06:00

Att det är många som valt att turista i Hultsreds kommun hade turistkonsulent Jenni Leppelt på känn, men att antalet gästnätter under juni-augusti var så många som 40 537 trodde hon definitivt inte.

– Rekordmånga har valt att turista i kommunen i sommar, säger hon. Både svenska och utländska gästnätter ökade. Sammanlagt ökade det med 35 procent, vilket är den största ökningen i länet före Vimmerby kommun på andra plats med 17 procent. Men då utgår de förstås från så mycket högre siffror än vi gör.

Antalet gästnätter har ökat med 50 procent under en tioårsperiod. Små steg har hela tiden tagits, för att bli ett rejält kliv 2019. Främst är det turister från Tyskland och Holland som ökar.

– Det ger extra kraft att vi får medvind i siffrorna, säger Jenni Leppelt. Det blir lättare att jobba vidare. De flesta av våra aktörer är småföretagare, en del drivs ideellt. Positiva siffrorna tror jag ökar chansen att fler ska våga satsa och vilja bli en del av besöksnäringen. Vilket både kan ge nya arbetstillfällen och inflyttning.

Vad kan göras för att siffrorna ska bli ännu bättre?

– Inom den digitala biten finns mycket att lära och utveckla. Där kan vi bli tydligare, bättre ta tillvara de tjänster som finns och öka förståelsen för hur man syns ute i det digitala Sverige, hur man enkelt och kostnadseffektivt sprider sin information.

Tänker ni fira den 35-procentiga ökningen på något sätt?

– Inte vad vi bestämt, utan vi firar nog var och en på "vår egen kammare".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa