Rondellen snart klar – det skiljer den nya från gamla

Att det är en tuff miljö, för både växter och personal, har påverkat valet av blommor. Nya rondellen får en tydligare naturkänsla och är tänkt att vara mer välkomnande än den gamla.

Arbetet med rondellen går in i slutskedet. Hanna Johansson hoppas att den nya rondellen ska upplevas mer välkomnande än den gamla.

Arbetet med rondellen går in i slutskedet. Hanna Johansson hoppas att den nya rondellen ska upplevas mer välkomnande än den gamla.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2020-05-11 07:00

Projektingenjör Hanna Johansson kan se det färdiga resultatet framför sig.

– Jag tycker verkligen att vi lyckats med hela idén att knyta an till Mimerparken, säger hon. Det är lite samma tänk, vi vill att rondellen ska vara mer grönskande och levande.

Arbetet med centrumrondellen har gått in i ett slutskede. De stora stenblocken som "hemlighöll" vad som försegick där bakom har plockats bort, delar av rondellen med sina små gatstenar har återställts, de stora stenarna ska belysas och inom kort påbörjas arbetet med att plantera växterna.

Vad skiljer den nya från den gamla?

– Den gamla rondellen var upphöjd, medan den nya är i nivå med marken. Men framför allt är det all växtlighet som skiljer. Den gamla var mer planerad medan den nya ska ge en naturkänsla, berättar Hanna Johansson. 

Trädgårdsmästare Stefan Lagerqvist står bakom utformningen av alla växter.

Hur har dina tankar gått?

– Färgtemat följer genom hela Hultsfred kommun makeover, så det blir mycket perenna växter i rödorange och blått. Bland annat solhatt, solbrud och blodtopp och jag låter gräset blåtåtel mjuka upp och ge höjd åt planteringen.

Att rondellen är mitt i centrum har fått honom att välja en lite finare men lättskött perennplantering, med växter som tål den tuffa miljön.

– Det är även en tuff miljö för personalen som ska sköta planteringen, som ska ligga och krypa i rondellen med bilarna runt omkring. Det har också funnits i min tanke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!