Över tre miljoner människor har hittills flytt kriget i Ukraina. Runt 4 000 ukrainare beräknas anlända till Sverige varje dag, vilket innebär att det krävs ett stort antal bostäder för att ge flyktingarna tak över huvudet.
I Hultsfred pågår ett intensivt arbete med att skapa ett evakueringsboende för 55 personer i Stålhagen. Många ordnar också boende på egen hand.
Även inom skolverksamheten förbereder man sig för en flyktingvåg från Ukraina. Enligt Martin Snickars går man igenom allt från inskrivningsrutiner till skolmöbler.
– Vi har en hel del möbler i förråd och skyddsrum som vi kan ha nytta av om vi ska utöka med fler elever, säger han.
Det görs även en inventering av kapaciteten för att ta emot nya elever på de olika skolorna i kommunen.
– Inventeringen är inte klar än, men vi har väldigt fullt på vissa orter. Vi kan inte hyra in moduler, det säger Migrationsverket nej till.
Enligt Martin Snickars är det bland annat fullt i Vena, Målilla och på Lindblomsskolan i Hultsfred. I princip alla förskolor i kommunen är också fulla.
Rekrytering av lärare och förskollärare till skolorna är ett annat problem när antalet elever växer.
– Redan i dag är det svårt att rekrytera, säger Martin Snickars och fortsätter:
– Vi vill gärna hjälpa till, men personalbristen blir den största utmaningen även den här gången.
Det pågår diskussioner om att öppna en mottagningsenhet där flyktingelever kan få undervisning den första tiden. Enligt Snickars kan digital undervisning användas som komplement.
Mottagningsenheten kan komma att ligga i närheten av boendet i Stålhagen.
– Vi tittar på befintliga lokaler. Oredans förskola och Stålhagens förskola blir tomma vid påsk.
Det är i samband med att den nya förskolan Växthuset tas i bruk som barn och personal lämnar Oredans och Stålhagens förskolor.
Lagen kräver att barn erbjuds plats i förskolan inom fyra månader. I grundskolan och gymnasiet måste elever få plats inom en månad.
– Jag tror att vi ska kunna klara av att öppna en mottagningsenhet, där man kan gå den första tiden, inom en månad, säger Martin Snickars.
Med tanke på lärarbristen i Sverige skulle det vara en fördel om en del av flyktingarna från Ukraina har pedagogisk utbildning.
– Jag hoppas att det kommer lärare samtidigt i flyktingvågen.