Så många företag fick del av julgåvan: "Välkommet stöd"

45-talet företag fick nytta av kommunens tidiga julgåva till sina anställda. "De största mottagarna är dagligvaruhandeln, blomsteraffärer och restaurangbranschen", säger ekonomichef Henric Svensson.

166 kommunanställda valde att lösa in sin julgåva hos Zaags. "Över förväntan", säger Lasse Gardelöf.

166 kommunanställda valde att lösa in sin julgåva hos Zaags. "Över förväntan", säger Lasse Gardelöf.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2020-08-26 08:00

För att stödja det lokala näringslivet gav kommunen en för tidig julgåva till alla anställda. Redan i april fick cirka 1 800 anställda en rekvisition på 300 kronor, att lösa in hos en näringsidkare i kommunen.

– Det fanns två syften, säger Henric Svensson, ekonomichef på kommunen. Dels ville vi stötta det lokala näringslivet, som drabbades och fortfarande drabbas hårt av coronaviruset, dels ville vi uppmuntra alla medarbetare som kämpade i de här tiderna.

Henric Svenssons summering så här långt visar att 46 företag fått nytta av satsningen, som hittills kostat kommunen 223 000 kronor exklusive moms.

– Men då fattas det fortfarande ett par företag, som inte lämnat in sin faktura, tillägger han.

Kan du säga något om var flest anställda valt att nyttja sin julgåva?

– Vi ser att spridningen är stor med tanke på att 46 företag fått del av satsningen. De största mottagarna är dagligvaruhandeln, blomsteraffärer och restaurangbranschen.

Blev utfallet som kommunen hoppades?

– Vi har fått väldigt bra respons från kommunens näringsliv samtidigt som många företag fått del av satsningen, detta får vi ändå säga är lyckosamt.

En stor del av presentcheckarna landade som sagt i dagligvaruhandeln, bland annat hos Coop i Målilla.

– Jag minns inte exakta antalet, men det var jättemånga, säger butikschef Jessica Nilsson.

Vad gjorde satsningen för skillnad för butiken?

– Vi saknar många evenemang jättemycket, som lördagsloppisarna, GP:t och traktorpullingen, så det är klart att tillskottet var välkommet. Det känns jätteroligt att så många ville stötta sin lokala butik.

Zaags i Hultsfred är ett annat av de gynnade företagen.

– För vår del blev resultatet över förväntan, 166 inlösta talonger, säger ägaren Lasse Gardelöf och fortsätter:

– Vi är jättenöjda med responsen, utan tvekan. Det var ett bra initiativ från kommunen, det behövdes något positivt.

Rekvisitionen skulle användas under kort tid, så det blev snabbt tillskott i näringsidkarnas kassor. Men, det har hörts lite kritiska röster mot att det tog lite lång tid att få ut pengarna.

– Ja, det stämmer att utbetalningarna till vissa blev lite försenade, säger Henric Svensson. Det beror på att det funnits oklarheter i hur fakturorna ska utformas. Vi har haft dialog med de aktuella företagen hela tiden.

Jessica Nilsson, butikschef på Coop i Målilla, är tacksam över att så många valde att stötta sin lokala butik, genom att nyttja sin julgåva där.
Jessica Nilsson, butikschef på Coop i Målilla, är tacksam över att så många valde att stötta sin lokala butik, genom att nyttja sin julgåva där.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!